Hat év után újranyitott a szegedi Virág cukrászda
Hat év után pénteken délután újranyitott a szegedi Virág cukrászda, az ünnepi alkalomra 2016 szeletes pirítottdiós-csokoládétortát készített a vendéglátóhelyet üzemeltető Gyuris László mestercukrász a munkatársaival.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a szegediek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász, Virágh Géza és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve „Virág” cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt, ezzel nyújtva komplex szolgáltatást.
Az ingatlan több mint húsz éve került magánkézbe, tulajdonosváltásokat követően a cukrászdát működtetető cég pedig 2010-ben tönkrement. Az önkormányzat a felszámolási eljárás során élt az elővételi jogával, és megvásárolta a Virág cukrászda ingatlanát, illetve a Kis Virág bérleti jogát, majd hosszú pereskedés után vehette birtokba az üzlethelyiségeket. Az ingatlanok bérletére pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet Gyuris László mestercukrász nyert meg. A Kis Virág tavaly nyáron nyílt meg, a Virág cukrászdát pedig egyéves munkával az 1920-as évek hangulatában állították helyre, és a korszakot idézik az ott kínált sütemények is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MVI éves statisztikai helyzetjelentés a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évente közzéteszi a vendéglátásról szóló…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Nagy hazai borravaló-körkép: így jattolnak a magyarok a vendéglátósok szerint
A vendéglátósok 75 százaléka számolt be arról, hogy a vendégektől…
Tovább olvasom >További cikkeink
120 ezer diák dolgozik a nyáron: itt vannak a legjellemzőbb órabérek
Nem meglepő módon a nyári szezon a legintenzívebb időszak a…
Tovább olvasom >„Most a fermentált alapanyagok a kedvenceim”
Sorozatunkban ezúttal Kolozs Attila, a Heinemann munkatársa, a Suntory márkanagykövete beszélt munkájáról,…
Tovább olvasom >