Háromszáz milliárdot fordít a kormány élelmiszeripari fejlesztésekre

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 02. 11:50

A következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány magyar élelmiszeripari fejlesztésekre, amelyekkel új munkahelyek jönnek létre vidéken – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Heves megyei Makláron, az édességeket gyártó Stühmer Kft. új telephelyének megnyitóján.

stuhm

A kormányfő szavai szerint a magyar gazdaság akkor lesz “feldönthetetlen”, ha megtöbbszörözik a kis- és középvállalkozások (kkv) teljesítményét. Ehhez az kell, hogy a magyar adórendszer vállalkozóbarátabb és rugalmasabb legyen, hogy az adószabályok ne jelentsenek elviselhetetlen bürokratikus terhet a vállalkozni akaróknak – hangsúlyozta.

Orbán Viktor a maklári meghívás elfogadását is azzal indokolta, hogy több figyelmet kell fordítani a magyar kkv-kra, mert minden, ami őket gyarapítja, egész Magyarországot teszi gazdagabbá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyarországon dolgozó összes ember 75 százalékának a kkv-k adnak munkát.

Hiába mutatnak jól a magyar nemzetgazdaság számai – legyen szó államadósságról, költségvetési hiányról vagy fizetésimérleg-egyensúlyról -, önmagában ezek nem teszik kiszámíthatóvá, biztossá a gazdaságot – mondta, kiemelve, hogy “a gazdasági rendszert a valóságos élet teszi kiszámíthatóvá, a valóságos élet pedig Magyarországon elsősorban a kkv-k világát jelenti”.

Orbán Viktor megismételte kormánya azon célkitűzését, hogy Magyarországon legyen a legversenyképesebb gazdasági környezet Európában. Ehhez elsősorban az kell – magyarázta -, hogy a kontinensen nálunk legyen a legolcsóbb az ipari termeléshez szükséges energia ára.

A miniszterelnök szerint Magyarország ismét kezd magára találni, egyre jobban teljesít, és ma már jó esélye van arra, hogy egyre több területen ismét az élmezőnybe kerülhessen. Magyarország úgy lehet élenjáró, ha temérdek olyan vállalkozás viszi előre, mint amilyen a Stühmer is – jegyezte meg.

A kormányfő úgy vélekedett, az ország azért tudott sok más európai államnál gyorsabban haladni, mert egységes volt, amit minden nehézség, külső bírálat és támadás ellenére is megőriztek. Ez az egység ma Magyarország legfőbb gazdasági versenyelőnye – jelentette ki.

Összegzése szerint “hihetünk abban, hogy az a korszak, amelynek küszöbén állunk, a magyar sikerek időszaka lesz, és van esély arra, hogy ennek során Magyarország és a magyar vállalkozások Európa élvonalába kerülhessenek”. “A vállalkozó magyarok hosszú időre képesek növekedési pályára állítani az ország gazdaságát” – zárta szavait Orbán Viktor.

Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen tartott beszédében azt mondta: Magyarország motorja a középosztály, tagjainak tenniakarása elengedhetetlen, az ő sikerükhöz azonban szükség van egy vállalkozásbarát környezetre, egy erős, támogató államra is.

Maklár polgármestere, Havasi László (Együtt Maklárért Egyesület) megköszönte, hogy az új üzem helyszínéül a települést választották.

Csóll Péter, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetője megnyitójában arról emlékezett meg, hogy Stühmer Frigyes ismertette meg a magyarokkal a minőségi csokoládé fogyasztásának kultúráját.

Az új maklári telephelyet Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

A százszázalékos magyar tulajdonú Stühmer Kft. az új telephelyén modern gyártósorokon készíti majd minőségi édességeit. A több mint 40 embert foglalkoztató vállalkozás termékei között a Stühmer csokoládék mellett a kézi készítésű bonbonok és cukrászsütemények is megjelennek, így a maklári telephelyen újonnan nyíló mintabolt kínálatában is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink