Háromféle áfakulcs a szállodákban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 17. 00:04

A szállodáknak akár háromféle áfakulcsot is alkalmaznak az új, kedvezményes áfakulcs kialakítása során. A gyógymasszázsért nulla, a szállásért 18, a minibárban elfogyasztott sör után pedig 25 százalék áfát számolnak majd fel.

A július 9-én  bevezetett kedvezményes kulcs kizárólag a szálláshely nyújtására vonatkozik, a többi szállodai szolgáltatásra nem. Azok a szolgáltatások, amelyek nem tartoznak az alapszolgáltatásba, továbbra is a  25 százalékos kulcs szerint adóznak majd.  Az alapcsomagba olyan szolgáltatások tartoznak, amelyek a szoba árában eleve benne vannak – például egy welnesshotelban a szabad fürdő- és szaunahasználat. Kérdés, átállnak-e a szállodák egy magasabb szintű alapszolgáltatásra, hogy lehetőség szerint több szolgáltatást tudjanak a kedvezményes kulcs alá sorolni.
Az APEH frissen közzétett állásfoglalása szerint a számlákon külön kell feltüntetni az önálló szolgáltatásokat. Ebbe a körbe tartozik a minibár használata, a telefon- vagy internethasználat, de a szobába kért külön éttermi szolgáltatás is. Egy többnapos konferencia megszervezésekor például külön áfaelszámolás alá esik majd a szálláshely nyújtása és maga a konferencia, vagyis a terembérlet és annak kisegítő szolgáltatásai. Azok a szállodák tehát, melyek javarészt konferenciák szervezéséből élnek, nem nyernek túl sokat az áfaleszállítással.

A gyógyszállók esetében még egy sor lesz a számlán, ez pedig a nullakulcsos szolgáltatások köre. Az a szabályozás ugyanis nem változott, hogy a sérült- és betegápolással kapcsolatos szolgáltatások adómentesek, ha azt orvos végzi -írja a napi.hu.

Kapcsolódó cikkeink