Háromezer milliárd dolláros Új Selyemút

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 03. 00:00

Csaknem 3 ezer milliárd dollár – ekkora az értéke azoknak a nagy sebességű, kereskedelmi úthálózatoknak, amelyeket a befektetési szakértők az új Selyemútként emlegetnek.

Az elnevezést az HSBC és az RBS szakértői alkalmazzák arra a jelenségre, ahogy az ázsiai országok – Kínával az élen – egyre sűrűbb és egyre hatékonyabb kereskedelmi hálózatokat építenek ki. A jelenség egyik példája a Kínai Vasútépítő Társaság által Szaúd-Arábiában megépítendő út, amely Mekkát és Medinát köti össze.
Jim O’Neill, a Goldman Sachs elemzője, a fejlődő országokat tömörítő BRIC kifejezés (Brazília, Oroszország, India, Kína) kiötlője arra emlékeztet, hogy a fejlődő országok egymás közötti kereskedelmében hatalmas potenciál rejtőzik. A BRIC országok jelenleg a világkereskedelem 13 százalékát tartják kézben és O’Neill szerint a 2007-es válság kezdete óta a globális gazdasági növekedés felét termelték ki. A négy fejlődő állam átlagosan 9 százalékos gazdasági bővülést fog produkálni az idén, szemben a fejlett országok 2,6 százalékos teljesítményével.
A fogyasztás 30 százalékát ezek az államok adják, ez nagyjából megegyezik az Egyesült Államok teljesítményével és 10 százalékkal magasabb, mint 1990-ben. Ezzel párhuzamosan egyre nő a jüan szerepe a kereskedelemben és a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a kínai valuta fontossága lassan felülmúlja a dollárét. Az árupiacokon az árakat ma már jelentős részben a fejlődő piacok határozzák meg, az RBS szakértőinek számítása szerint a következő évtizedben mindegy egyes kitermelt hordó olaj 75 százalékát a fejlődők használják majd fel – íerja a Bloomberg nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink