Háromezer bográcsban készül a hal Baján
Tizenkét pályából és kilencvenöt akadályból álló kalandpark nyílik a 21. halfőző fesztivál nyitónapján, csütörtökön Baján. A számos koncertet felvonultató rendezvényen mintegy háromezer bográcsban készül majd az étel.
Bócsa Barnabás, a fesztivált szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a bajai Petőfi-szigeten mintegy másfél hektáros területen kialakított Kiserdő Kalandpark minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A főszervező hangsúlyozta: a mára már európai hírnévnek örvendő 21. Bajai Halfőző Fesztivál idén július 7. és 10. között zajlik. A programsorozat csúcspontjának ezúttal is a halfőzés ígérkezik, hiszen az előzetes felmérések alapján a Petőfi-szigeten és a környező utcákban, házakban háromezerhez közelít majd a bográcsok, kondérok száma. Szombaton mintegy 10 tonna hal, 18 mázsa tészta, 10 mázsa hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül a bajaiak kedvence.
Bócsa Barnabás megjegyezte, hogy országosan mintegy 4 kilogramm halat fogyaszt a magyar lakosság évente. Az európai átlag ehhez képest 24 kilogramm, míg Baján ez 66 kilogrammot tesz ki – sorolta.
A gasztronómiai fesztivál első napján rendezik meg a Szentháromság téren a IX. Felső-Bácskai Néptáncgálát, amelyen fellép a Balkán Fanatik is. Pénteken a Szentháromság téren a bajai származású Batánovics Lili koncertjét az LGT Emlékzenekar és a nyolcvanas évek nagy kedvence, a Fórum zenekar fellépése követi. Mindeközben a Petőfi-szigeten az Alma Együttes, a Kelemen Kabátban és a Margaret Island zenél. Szombaton a Petőfi-szigeten Szabó Benedek és a Galaxisok mellett fellép majd a Belmondo is. A fesztivál újdonsága a Ficánka családi vasárnap, amely vidámparkkal, élményparkkal, állatsimogatóval, gyermekkoncertekkel, buborékszínházzal és kutyás játszóházzal várja az érdeklődőket. A programok vasárnap este a Szentháromság téren a Halott Pénz koncertjével zárulnak.
A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban még csak 300 kondérban főzték a halétket, az esemény azóta többnapos programsorozattá vált. A világ minden tájáról érkező résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új márkastratégiával és szerethető figurával újít az Auchan
A 27 éves jubileum alkalmából nem csak akciókkal és nyereményjátékkal…
Tovább olvasom >Dopamin dekor, kézműves darabok és funkcionalitás: megérkeztek az IKEA új kollekciói
Bemutatta új termékeit az IKEA, melyek az újrakezdést, optimizmust és…
Tovább olvasom >