Háromezer bográcsban készül a hal Baján
Tizenkét pályából és kilencvenöt akadályból álló kalandpark nyílik a 21. halfőző fesztivál nyitónapján, csütörtökön Baján. A számos koncertet felvonultató rendezvényen mintegy háromezer bográcsban készül majd az étel.
Bócsa Barnabás, a fesztivált szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a bajai Petőfi-szigeten mintegy másfél hektáros területen kialakított Kiserdő Kalandpark minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A főszervező hangsúlyozta: a mára már európai hírnévnek örvendő 21. Bajai Halfőző Fesztivál idén július 7. és 10. között zajlik. A programsorozat csúcspontjának ezúttal is a halfőzés ígérkezik, hiszen az előzetes felmérések alapján a Petőfi-szigeten és a környező utcákban, házakban háromezerhez közelít majd a bográcsok, kondérok száma. Szombaton mintegy 10 tonna hal, 18 mázsa tészta, 10 mázsa hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül a bajaiak kedvence.
Bócsa Barnabás megjegyezte, hogy országosan mintegy 4 kilogramm halat fogyaszt a magyar lakosság évente. Az európai átlag ehhez képest 24 kilogramm, míg Baján ez 66 kilogrammot tesz ki – sorolta.
A gasztronómiai fesztivál első napján rendezik meg a Szentháromság téren a IX. Felső-Bácskai Néptáncgálát, amelyen fellép a Balkán Fanatik is. Pénteken a Szentháromság téren a bajai származású Batánovics Lili koncertjét az LGT Emlékzenekar és a nyolcvanas évek nagy kedvence, a Fórum zenekar fellépése követi. Mindeközben a Petőfi-szigeten az Alma Együttes, a Kelemen Kabátban és a Margaret Island zenél. Szombaton a Petőfi-szigeten Szabó Benedek és a Galaxisok mellett fellép majd a Belmondo is. A fesztivál újdonsága a Ficánka családi vasárnap, amely vidámparkkal, élményparkkal, állatsimogatóval, gyermekkoncertekkel, buborékszínházzal és kutyás játszóházzal várja az érdeklődőket. A programok vasárnap este a Szentháromság téren a Halott Pénz koncertjével zárulnak.
A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban még csak 300 kondérban főzték a halétket, az esemény azóta többnapos programsorozattá vált. A világ minden tájáról érkező résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Arzéntartalom miatt a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >