Hároméves csúcson a befektetői hangulat az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 06. 08. 11:05

Hároméves csúcsra emelkedett júniusban a frankfurti Sentix GmbH gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe.

 

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben, 7,1 ponttal 28,1 pontra, 2018 februárja óta a legmagasabbra emelkedett a tőzsdei befektetők hangulatindexe a felmérés alapján.

Májusban 21,0 ponton állt az index, júniusra pedig 25-26 pontot vártak elemzők.

Az index összetevői eltérően alakultak a felmérésben. Miközben az aktuális helyzet megítélése jelentős mértékben javult, a kilátásokat már némileg kedvezőtlenebbül ítélték meg, mint az előző hónapban a felmérésbe bevont pénzügyi szakemberek.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a májusi 6,3 pontról 21,3 pontra szökött fel júniusra vonatkozóan, a kilátásaikat viszont 35,3 ponttal értékelték júniusban a befektetők az előző havi 36,8 pont után.

A Sentix szerint az aktuális helyzet megítélésében bekövetkezett látványos javulás a járványvédelmi intézkedések lazítására vezethető vissza, ami azonban a kilátásokat nem érintette. A kilátások romlása leginkább az inflációs várakozások fokozódásával magyarázható.

Hasonló trendet rögzített a Sentix globális felméréseiben is. A befektetők megítélése szerint a lazításnak köszönhetően meginduló gazdasági növekedésre fokozódó inflációs nyomás kíséretében kerül sor világszerte, ami viszont a jegybankokat készteti majd laza monetáris politikájuk újraértékelésére. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink