Agrármarketing Kódex segíti majd az egységes piaci fellépést
A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum figyelembe vette az egyes élelmiszertermelő ágazatok helyzetét, az esetleges problémákat, a hazai és nemzetközi értékesítési lehetőségeket, ezeket összefoglalva készült el a rövid távú agrármarketing stratégia terve, amelynek a nyárig tartószakmai vitája hétfőn indult egy budapesti konferencián. Az ezután véglegesített, 2015-2017-re érvényes Agrármarkenting Kódexet az őszi OMÉK-on fogják ünnepélyesen aláírni a termékpályákat képviselő reprezentatív és regionális szakmai szervezetek, az agrárium és a borászat területén tevékenykedő termelői csoportok, illetve az ágazatot irányító szervezetek képviselői.
A konferenciát megnyitó Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a konferenciát elmondta, hogy a kormány fő célkitűzései között szerepel a minőségi, magyar, GMO-mentes élelmiszerek kínálatának, fogyasztásának növelése, ezzel együtt a belső és külpiaci jelenlét erősítése. A szaktárca nyitott a kódexben ajánlott együttműködésre, amelyet egyebek között a szabályozási környezet felülvizsgálatával, az eredetvédelemben rejlő lehetőségekről szóló szélesebb tájékoztatással, valamint a helyi termelők nemzeti és uniós minőségrendszerekbe kerüléséhez nyújtott szakmai segítséggel támogat.
Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára arról számolt be, hogy a turisztikai- és az agrármarketing összehangolása, a hatékonyabb közösségi agrármarketing megteremtése nyomán bizonyára tovább növekednek az idegenforgalom eredményei. Ezért tartja fontosnak a Kódex létrejöttét, hiszen az összefonódó élelmiszertermelés, gasztronómia és vendéglátás szerves része Magyarország arculatának.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint hatékony marketing nélkül az agrárgazdaság fejlesztése elképzelhetetlen. Ezért is fontos az Agrárkamarának, hogy támogassa a Kódex létrejöttét, emlékeztetett arra is, 2013-ban 200, tavaly pedig 500 kiállításon, rendezvényen vettek rést, ezzel is segítve tagjaik piacra jutását.
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kormány a magyar élelmiszerek piaci versenyelőnyét számos intézkedéssel, a jogszabályok módosításával igyekszik a versenyt és a piacra jutást ösztönözni. Nézete szerint a Kódex jól illeszkedik a családi gazdaságokra építő nemzeti vidékpolitika célrendszerébe, a hosszú távon eredményes stratégiához a szakma minden szereplőjének közös akarata és összefogása szükséges – mondta. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához
A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban…
Tovább olvasom >Mentesen is teljesen
Június 17–18-án, rekord magyar részvétel mellett került sor Bécsben a…
Tovább olvasom >Kisüzemi söreink
A kisüzemi sörfőzdék a hazai sörkultúra megújításának motorjai – hangzott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Elkötelezett a kormány a hazai feldolgozóüzemek támogatása mellett
Újabb támogatói döntések születettek az élelmiszeriparban: a feldolgozó üzemek komplex…
Tovább olvasom >KSH: a bruttó átlagkereset 704 400 forint volt júniusban, 9,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit
2025. júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 704…
Tovább olvasom >