Három estére újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme
Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.
Az ElBullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben döntött úgy, hogy bezárja. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től „Az El Bulli újjászületése” nevet viselő eseményen a népszerű tengerparti városban, Marbellában.
Az ötlet a rendezvény házigazdájától, Dani Garcíatól származik, az ő éttermében gyűlnek össze a legnevesebb séfek a világ minden tájáról. Ott lesz mások mellett a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner. Mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az ElBulli egykori választékából készítenek el néhányat, de saját stílusukban.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az ElBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának. Az ElBulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby's rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott.
A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf : Nálam mindig a vendég az első!
A Vakvarjú éttermek, a Dobay cukrászdák és a Budapest Party…
Tovább olvasom >További cikkeink
Balatoni szállásárak 2025-ben: mérsékelt drágulás, de a főszezon még hozhat meglepetéseket
Ahogy közeledik a hosszú hétvége és az előszezon, egyre többen…
Tovább olvasom >NGM: a SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévében, mint tavaly
A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025…
Tovább olvasom >Erős volt a turizmus első negyedéve – ágazati kitekintő
Bár márciusban 6%-kal elmaradt a turisztikai vendégforgalom a tavalyi szinttől,…
Tovább olvasom >