Három estére újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme
Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.
Az ElBullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben döntött úgy, hogy bezárja. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től „Az El Bulli újjászületése” nevet viselő eseményen a népszerű tengerparti városban, Marbellában.
Az ötlet a rendezvény házigazdájától, Dani Garcíatól származik, az ő éttermében gyűlnek össze a legnevesebb séfek a világ minden tájáról. Ott lesz mások mellett a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner. Mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az ElBulli egykori választékából készítenek el néhányat, de saját stílusukban.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az ElBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának. Az ElBulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby's rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott.
A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >További cikkeink
A balatonfüredi Bagaméri Dörgicsei Mandulása lett az Év Fagylaltja 2025-ben
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év…
Tovább olvasom >Megenni 120 000 dollárt – A nap videója
Egy performansz, amely során David Datuna művész elfogyaszt egy banánt,…
Tovább olvasom >13 az 1-ben – A nap képe
Legalábbis ezt az érzetet kelti ez a többfunkciós grillsütő: grillezőt,…
Tovább olvasom >