Három estére újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme
Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.
Az ElBullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben döntött úgy, hogy bezárja. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től „Az El Bulli újjászületése” nevet viselő eseményen a népszerű tengerparti városban, Marbellában.
Az ötlet a rendezvény házigazdájától, Dani Garcíatól származik, az ő éttermében gyűlnek össze a legnevesebb séfek a világ minden tájáról. Ott lesz mások mellett a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner. Mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az ElBulli egykori választékából készítenek el néhányat, de saját stílusukban.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az ElBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának. Az ElBulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby's rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott.
A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Bezár a Michelin által ajánlott Laurel Étterem Budapesten
Öt év működés után bezár a Laurel Budapest, a Michelin…
Tovább olvasom >Ötven új hely a Magyar Konyha Balaton 2024 Gasztrokalauzában
Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven…
Tovább olvasom >Ennyibe kerül most egy menüsor az ország legjobb vidéki éttermeiben
Az ország legjobb vidéki éttermeinek listája változatos kulináris élményeket kínál,…
Tovább olvasom >További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >