Harmóniában a növényi alapokkal

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 14. 11:09

Számtalan helyen olvashatunk hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, milyen módon találhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelő étrendet, a legújabb trendek közül melyek azok, amelyek leginkább beleillenek napirendünkbe és melyikkel őrizhetjük meg egészségünket. Mostanában egyre nagyobb teret nyer a növényi alapú étrend. Ám mit is jelent ez pontosan, és hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez?

A növényi eredetű ételekre épülő táplálkozás olyan étrend, amelynek középpontjában a növényi eredetű nyersanyagok – zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák – állnak.
Miért is érdemes növelni a növényi eredetű táplálék bevitelének arányát? Egy újabb tanulmány szerint korunk több egészségügyi problémájára, például az elhízás, és az e miatt kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmazható a megfelelően összeállított növényi étrend , továbbá egyes ételallergiákra, vagy intoleranciára – mint például a laktózérzékenység – is fenntartható megoldást jelenthet.
Ha a mindennapokban nem is szeretnénk lemondani az állati eredetű alapanyagokról, akkor is érdemes a növényi alapanyagokat minél nagyobb arányban fogyasztanunk, hiszen a már ezzel is hozzájárulhatunk a még egészségesebb, változatosabb étrend kialakításához. Miként is tudjuk ezt megvalósítani?
Szerencsére egyre egyszerűbben alakíthatunk ki olyan étrendet magunknak, melyben kiemelt szerepe van a növényi eredetű alapanyagoknak, hiszen az élelmiszeripar a legtöbb állati eredetű élelmiszerre kínál növényi alternatívát.
• Az alapvető energiaforrások közül a fehérjéket pótolhatjuk például tofuval vagy hüvelyes növényekkel.
• Köretként fogyaszthatunk teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket, amelyeket tetszés szerint friss fűszernövényekkel tehetünk változatossá.
• Édesség helyett előnyben részesíthetjük a friss idénygyümölcsöket vagy magvakat, például a mandulát, a pisztáciát és a chia magot, amelyek nem csak finomak, hanem egy sor nyomelemet és vitamint is tartalmaznak.
• Emellett kedvenc kávénkat és kakaónkat is ízletesen és változatosan fogyaszthatjuk növényi tejekkel, mint például a rizstej, a mandulatej vagy a kókusztej.
Ételkészítésnél is bátran nyúljunk a növényi olajokhoz és zsírokhoz, amelyek szintén a lehetőségek széles tárházát vonultatják fel. A klasszikusnak számító napraforgó-étolaj és olívaolaj mellett kedvenc fogásunkat akár repceolajjal is elkészíthetjük, amely esszenciális – omega-3 és omega-6 – zsírsavakat kivételesen kedvező arányban tartalmaz, így kiegyensúlyozott zsírsavösszetétellel rendelkezik. Ennek köszönhetően kifejezetten kedvező élettani hatású, remekül illeszkedik a változatos étrendbe.
Növényi alapú alternatívát könnyedén találhatunk ínycsiklandó reggeli vagy sütemény elkészítéséhez is. A margarinok ugyanis szintén értékes növényi olajok felhasználásával készülnek. A margarinok összetételüknek köszönhetően segítik a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) természetes felszívódását, valamint a legtöbb állati eredetű zsírhoz képest mérsékelt telített zsír bevitelt tesznek lehetővé. A Vénusz széles portfóliójában megtalálható kenő- és sütőmargarinok például – a valódi vajat tartalmazó variánsokat leszámítva – tisztán növényi alapú laktózmentes termékek, azaz nem tartalmaznak állati eredetű zsiradékot, tejet, illetve egyéb tejszármazékot sem. Az élettani hatásokon túl a margarinok praktikus tulajdonságokkal és sokrétű felhasználási lehetőségekkel is rendelkeznek, így mára táplálkozásunk szerves részévé váltak; ételeink ízének és élvezeti értékének javítását szolgálják. Nem beszélve arról, hogy a margarinok felhasználása rendkívül egyszerű, hiszen akár a hűtőből kivéve egyből könnyen, hidegen is eldolgozhatóak, illetve azonnal kenhetőek.
A Vénusz széles margarinválasztékából mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb variációt, mind sütés, mind pedig szendvicskészítés esetére.
A teljes portfólió a http://www.venusz.hu/termekek/margarin oldalon tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkeink