Harmincezer üveg Brunello di Montalcinót hamisítottak Olaszországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 03. 11:00

Nem biztos, hogy minőségi nedű van a jó nevű olasz vörösborok palackjaiban – derült ki abból a hatósági akcióból, amelynek során harmincezer üveg hamisított bort foglaltak le a héten a hatóságok.

borozashozToscana, Umbria, Liguria és Lazio tartomány pincéiben, palackozó üzemeiben, szupermarketjeiben és borüzleteiben foglalták le a palackokat a sienai rendőrség emberei.

Az egész világon ismert Brunello di Montalcino, Chianti, Falanghina és más védett, ellenőrzött és garantált eredetű itáliai borok nevét feltüntető címkék ellenére a palackok silány mennyiségű asztali borral voltak tele. A vevő Brunellót vásárolt, de valójában tízszer olcsóbb bort kapott.

A csalásra csak az üvegbontás után derülhetett fény, mivel a címkék és a palackon feltüntetett védjegyek tökéletes másai voltak az olasz állam által kibocsátott eredetieknek.

A becslések szerint a borhamisító szervezet több százezer eurós nyereségre tett szert. A banda feltételezett tagjai ellen vizsgálat indult.

A Brunello-termelők semmilyen módon nem hozhatók kapcsolatba a csalással. Pincéink képviselik a sértett felet – hangoztatta Fabrizio Bindocci, a Brunello-termelőket tömörítő konzorcium elnöke.

Az Il Sole24Ore olasz gazdasági napilap adatai szerint 2007 óta Olaszországban kétszeresére emelkedett a borhamisítás mértéke. 2013-ban 31 millió értékben foglaltak le hamisított bort és 15 embert tartóztattak le. (Sárközy Júlia, MTI)

Kapcsolódó cikkeink