Harminc éve mentik a felesleget Európában az Élelmiszerbankok
“Éhes vagyok” ez volt a címe annak az újságcikknek, mely a francia La Croix lapban jelent meg 1984. március 13-án. A cikk hosszan tárgyalta azt az elszomorító tényt, hogy az éhezők száma szinte megszüntethető lenne, ha a rendelkezésre álló élelmiszerfelesleg nem a hulladéklerakókba, hanem az éhezőkhöz kerülne.
Ezen felhívás hatására született meg az első Élelmiszerbank Franciaországban 1984-ben, 5 alapító szervezet összefogásával. Most, 30 évvel később, a téma továbbra is aktuális, az Élelmiszerbankok mélyen elkötelezettek az éhezés és az élelmiszerfeleslegek csökkentése mellett.
Mára 256 Élelmiszerbank létezik Európa 21 országában, amelyek napi szinten harcolnak az éhezés és az élelmiszerfeleslegek pazarlása ellen. A szervezetek célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a probléma súlyosságára és szolidaritásra biztassák őket.
Magyarországon 2005 óta létezik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, melyet pár magánszemély hívott életre. “Hiszünk abban, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület létrehozásával olyan egyedülálló célt szolgálunk, melyek két egymáshoz egyértelműen kötődő kritikus probléma megoldását segítik. Ezek egyike a gyártók, kereskedők, és valójában mindannyiunk problémája: a felesleges élelmiszer kidobása, a másik, ami egyre inkább körülvesz minket: a növekvő rászorulók száma az ország szinte minden részén.“ – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az egyesület 2006 óta tagja az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.
Működésének 8 éve alatt folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.
Az összegyűjtött élelmiszerek a partner szervezeteken keresztül jutnak el a rászorulókhoz. 2013-ban az egyesület közel 500 000 rászorulón tudott ily módon segíteni.
“A legnagyobb kihívás Egyesületünk számára, hogy fedezni tudja azokat a felmerülő jelentős költségeket, melyek a raktározáshoz és logisztikához kötődnek. Ehhez folyamatosan keressük a lehetőségeket, pályázatokat, támogató vállalatokat, illetve nagylelkű magánszemélyeket, akik akár kis összeggel is sokat segíthetnek. Minden számunkra eljuttatott 1000 Ft, 30 000 Ft értékű élelmiszert jelent a rászorulók számára.“ – fejtette ki Cseh Balázs elnök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >