Harmadik hónapja csökken a GKI konjunktúraindex

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 25. 12:11

Áprilisban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak kissé javultak, de ez utóbbiak így sem érték el a februári szintet. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint áprilisban a januári, igen magas szinthez képest minden ágazatban és a fogyasztók körében is valamivel kisebb lett a gazdasági bizalom.

Áprilisban az üzleti várakozások a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően kedvezőtlenebbek lettek. Az ipari bizalmi index kb. egy éve volt ilyen alacsony. Gyengébb lett az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak (ezen belül az exportrendelésnek) valamint a kilátásoknak a megítélése is. A készletekről alkotott vélemény nem változott. A válaszolók szerint a szerződéssel lefedett időszak kissé rövidebb, az új megrendelések nagysága kisebb volt a januárinál. Az építőipari bizalmi index áprilisban visszaesett a februári szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése enyhén romlott, a rendelésállományé hibahatáron belül javult. A kereskedelmi bizalmi index áprilisban kissé emelkedett, de szintje így is elmaradt a februáritól, így továbbra is bennmaradt az elmúlt immár több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé romlott, míg készletszintet és a rendelések várható alakulását kismértékű javulás jellemezte. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban immár harmadik hónapja csökkent, s visszatért a tavaly év végi szintre. Főleg az általános üzletmenet megítélése romlott, a forgalmi várakozás kissé kedvezőbb lett.
A foglakoztatási hajlandóság az iparban erősödött, az építőiparban határozottan, a szolgáltató és kereskedelemi cégeknél ennél kevésbé romlott, ugyanakkor enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék a szolgáltató szektorban és az iparban minimálisan erősödött, az építőiparban viszont a márciusi megugrás után szinte eltűnt, miként a kereskedelemben is az ár tartására törekvő cégek voltak óriási többségben. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A magyar gazdaság jövőjét az iparban és a lakosság körében a márciusinál kissé optimistábban, az építőiparban azzal azonosan, a szolgáltató vállalkozásoknál valamivel, a kereskedelemben viszont sokkal pesszimistábban látták, mint áprilisban.
A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenést követően, annál kevésbé emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét a következő egy évben a márciusban gondoltnál kissé kedvezőbbnek, megtakarítási képességét viszont némileg romlónak gondolta. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét javulónak, a következő egy évre vonatkozót stagnálónak érzékelte.

Kapcsolódó cikkeink