Harmadával-felével drágulhatnak a pékáruk

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 17. 00:02

Az InfoRádiónak adott interjújában Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára a liszt és a benzin árának növekedése, valamint a forint-euró árfolyam kedvezőtlen változása miatt elkerülhetetlenül drágábbak lesznek ősztől a pékáruk.

A rossz időjárási körülmények okozta terméskiesés a feldolgozóknak a korábbi, kilogrammonkénti 45-46 forint helyett mintegy 90 százalékkal többet kell fizetniük a lisztért. Ez és az utóbbi időkben bekövetkezett üzemanyag-drágulás jelentősen megnövelheti a sütőipari termékek árát – mondta a Magyar Pékszövetség főtitkára.
Werli elmondta, hogy a gyenge forint miatt az import hozzávalók beszerzése sem enyhíthet a kialakult helyzeten, ami elsősorban a péksütemények árában jelentkezik majd. Véleménye szerint a költségnövekedést a vállalkozások kénytelenek lesznek a fogyasztókra áthárítani, mivel a vállalkozások többsége már így is veszteségen üzemel.
Az InfoRádió által megkeresett sütőipari vállalkozás tulajdonosa szerint ősztől országosan átlagosan 30 százalékkal drágulnak majd a pékáruk. A jelenlegi becslések szerin, hiszen a búza felvásárlási ára továbbra is növekszik, így az sem kizárt, hogy az év végére 40-50 százalékkal többe kerülnek majd ezek a termékek – írja az InfoRádió nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink