Harmadával esett vissza a cukros italok fogyasztása az USA azokat megadóztató városaiban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 01. 25. 09:22

A Coca-Colát és a PepsiCo-t is képviselő American Beverage Association szerint ezen adók révén a közegészségügy nem javult, és a kalóriabevitel mértéke sem csökkent érdemben.

Egy a JAMA Health Forumban megjelent cikk szerint a cukorral édesített italok árának mintegy 33,1%-os emelése e termékek mennyiségi forgalmát egyharmadával visszavetette.

A Scott Kaplan, az amerikai haditengerészeti akadémia közgazdaságtani adjunktusa vezetésével készült tanulmány öt város – a coloradói Boulder, Philadelphia, Oakland, Seattle és San Francisco – adórendszerét vette górcső alá. A vizsgálat megállapította, hogy közvetlenül az adó bevezetését követően történt áremelkedésekkel egyidejűleg a vásárolt mennyiség csökkent, és ez a helyzet a rákövetkező hónapokban is fennmaradt. 2022 novemberéig nyolc amerikai joghatóság rendelt el és több mint 50 ország vezetett be valamilyen formában adót a cukorral édesített termékekre.

Az adó támogatói szerint az bevételt jelent a környékbeli iskolák vagy más közszolgáltatások számára, ugyanakkor segít a fogyasztóknak visszaszorítani a cukorfogyasztást. A nagy italgyártók azonban feleslegesnek és a környékbeli kiskereskedőkre, főként a kisboltokra és a munkavállalókra nézve károsnak ítélték az adót.

Food Dive

Kapcsolódó cikkeink