Harmadával csökkent a magyar borok iránti kereslet

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 00:53

A KSH és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) legutóbbi adataiból kiderül, hogy Németországban továbbra is a sertéshús a legkedveltebb húsféle a fogyasztók körében, ugyanakkor egyre jobban preferálják a magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú baromfihúst is. A növekvő húsfogyasztást főleg belső termelésből fedezik. A vállalkozások 78 százaléka 10 ezernél kevesebb, míg 8 százaléka 50 ezernél több baromfit tart.

A fogyasztók Oroszországban is előnyben részesítik a baromfihúst a drágább sertés- és marhahússal szemben.
A csirkehúsimport háromszázalékos emelkedése várható 2013-ban, elsősorban a vám- és kvótamentes Ukrajnából és Fehéroroszországból.


Magyarországon a vágópulyka felvásárolt mennyisége 3 százalékkal csökkent, élősúlyos termelői ára kilónként 369,5 forint, azaz három százalékkal volt magasabb 2012 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbinál. A 10 darabos étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége 6 százalékkal volt kevesebb az idei esztendő első kilenc hónapjában, ugyanakkor a csomagolóhelyi ára 46 százalékkal emelkedett (24,9 forint/db) a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Olaszország bortermelése becslések szerint nem éri el a 40 millió hektolitert 2012-ben, azaz 8 százalékkal kevesebb lesz az egy évvel korábbinál. Az AKI PÁIR adatai alapján a belföldön termelt borok értékesítése 31 százalékkal visszaesett, értékesítési ára csaknem 18 százalékkal emelkedett 2012. január és szeptember között a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A nyerstej országos termelői átlagára kilónként 81,51 forint volt 2012 szeptemberében, az idén először nőtt az előző havihoz viszonyítva (+3 százalék). Magyarországon a nyerstej kiviteli ára kilónként 93,86 forint volt szeptemberben, több hónapos késéssel követte az olaszországi árakat.

Az Európai Unióban az első félévi erőteljes növekedés után 2012-ben először júliusban maradt el a tejfelvásárlás az előző év azonos hónapjában beszállított mennyiségtől.

Kapcsolódó cikkeink