Magazin: Minden nap happy birthday!

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2012. 11. 05. 12:32

A cukrászszakma is mind többet panaszkodik a recesszió miatt: csökkent a vevők száma, a vásárlók jó része az olcsóbb termékeket keresi. Az ember azt gondolná, minden üres piaci rést versengve próbálnak feltölteni az üzletre éhes kollégák. Mégis, egy kézen meg lehet számolni azokat a cukrászdákat, ahová az a megrendelő fordulhat, aki nem átlagos születésnapi tortát szeretne készíttetni.

A műfaj igazi klasszikusának nevezhetjük Budapesten a VIII. kerületi Muki Cuki tulajdonosát, Frank Györgyöt, aki 20 éve kezdett az ünnepi tortákra specializálódni.

– Akkoriban mindenki autókat kért, és sok volt a Barbie baba-rendelés is. Ma már jóval bátrabban és kreatívabban nevezik meg igényeiket a vevőink, és mi szinte soha nem mondunk nemet. Az elmúlt két évtized legfurcsább és persze cukrászpróbálóbb kérése egy karosszék elkészítése volt csokoládéból – ez statikailag jelentett óriási feladatot; úgy emlékszem, hatodik próbálkozásra sikerült megcsinálni. De nem sajnálom az aránytalanul sok beleölt energiát – sokat tanultunk ebből a „projektből”

A honlapunkon számos mintából választhat tortát az érdeklődő, de az igazán különleges dolgokat inkább az üzletben mutatjuk be, mert a szakmában egyre többen és egyre kevesebb gátlással verve másolják ötleteinket. Ezeknek az édességeknek az elkészítésében a legfontosabb szempont a hasonlóság, és mivel nem marcipánfigurákról, hanem marcipánnal bevont valódi tortákról van szó, felkészültség és rutin kell előállításukhoz. Mi fotók alapján ugyanúgy formázunk akár arcokat, ahogy tárgyakat, játékfigurákat is. A mesehősök esetében kénytelenek vagyunk a kellő „eltéréseket” is tisztázni a megrendelővel, mert az „eredeti” szereplők természetesen jogvédelem alatt állnak. Nemrégiben egy kollégát azért büntettek meg, mert túl élethű Vuitton-táskát készített.

A korábban az ipartestületben is aktív szerepet vállaló szakember öt fogékony, jó kézügyességű cukrászt vett maga mellé állandó kollégának, bár soha nem tudja előre, melyik héten mekkora mennyiséget rendelnek tőle. Nehezen kiszámítható üzlet ez, vallja, és – nem úgy, mint az esküvői torták területén – a születésnapi torták világában nincsenek a munkát segítő iránymutató trendek.

Kapcsolódó cikkeink