Hány íze van a szarvasi szilvának?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 11. 11:02

A szarvasi szilvának lelke van. A szarvasi szilvának hagyománya van. A Körösök szívében a szilvának háromnapos ünnepe van. A szarvasi szilva hungarikum. Az olyan, sehol másutt fel nem lelhető titkos szilvás receptek, mint a fokhagymás vagy a diós szilvalekvár, a minősített szilvapálinkák, szarvasi, tót és szlovák szilvás hagyományok, Toronynéző, szilvás és mindenféle gyümölcsös kézműves sörök, szilvás sütemények versenye, húsok szilvás szósszal, Szilvanapi koncertek, előadások és gyerekprogramok, mindez csak néhány ízelítő a számtalan kulináris és kulturális élményből, amelyet a Szarvasi Szilvanapok kínál 2013. szeptember 13-15 között.

Szilvanapok_logo1

A Szarvasi Szilvanapokon, szeptember 13-15 között nemcsak a különleges helyi lekvár készül az üstben, a hagyományoknak megfelelően a helyiek a nagymama receptkönyvéből mindent elkészítenek, amit csak szilvából lehet: a szilvásgombócot, a ciberét, az aszalt szilvát, a szilvalekváros derelyét, szilvamártással tálalt húsételeket, és megannyi más különlegességet. A szarvasi sufnik sarkából pedig a nagypapa roppant titkos, talán még annál is vékonyabb, de lényegretörő receptkönyvét is elővarázsolják, amelybe éppen belefértek a legzamatosabb szilvapálinka megalkotásának lépései. A hagyományokhoz híven a résztvevők pálinkája is megmérettetik, arany, ezüst és bronz minősítésért, a tisztaság, a szín, az illat és az íz, illetve ezek elegyének vizsgálatával.

A szarvasi szilva hungarikum. A helyi hagyományok, tradíciók átadása, bemutatása ehhez méltóan kiemelt figyelmet kap a Szarvasi Szilvanapokon, és ezalatt korántsem csak a lekvár- vagy pálinkafőzést értik: a színpadi produkciók, a művészeti csoportok bemutatói, a versenyek és a további kiegészítő programok mind a térség hírnevét öregbítik, az egyedi, sajátos magyar alkotások, kézműves termékek bemutatásával, szem előtt tartva a nemzeti értékekre történő figyelemfelhívást is. A szarvasi szilvalekvár, a szilvapálinka, a helyi szilvás ételek-italok különleges ízében egybeforr a hamvas gyümölcs a magyar, békési, szlovák, tót hagyományokkal, kivételes zamatukat történelmünknek, a szarvasi családok múltjának, a nagyi konyhája illatának köszönhetik.

A Hármas-Körös egész országban egyedülálló mocsári ciprusokkal körülölelt kákafoki holtágának partjára települt, festői szépségű Szarvas gasztrokulturális rendezvényének programjai az idei évben két helyszínre koncentrálódnak: az Erzsébet-liget a békési város leggyönyörűbb, faóriások tarkította parkja, amely gyakran ad otthont szabadtéri rendezvényeknek. A fesztivált kiegészítő programok a szomszédos Szarvasi Vízi Színházban folynak majd, amely kétségtelenül az ország egyik legegyedibb, legkülönlegesebb teátruma: míg az időjárás engedi, minden napján előadással várja a vendégeket, amelyekhez a Holt-Körös és a csodás mocsári ciprusok alkotnak mesébe illő hátteret. A háromnapos fesztivál szeptember 13-án, pénteken délután felvonulással és megnyitó ünnepséggel indul, és a Belmondo, majd az Irigy Hónaljmirigy koncertjével folytatódik. A fesztivál második napján kerül sor a pálinkaminősítésre, de eredményt hirdetnek a „Szarvas kedvenc szilvás sütije” receptversenyen is. Novodomszky Éva szarvasi születésű televíziós műsorvezető a háziasszonya az egész napos gyermek- és családi programoknak, s ha már ezen a napon is teleették magukat szilvásgombóccal, koraeste Kökény Attila, később pedig a Heaven Street Seven koncertje nyújt önfeledt kikapcsolódást. A fesztivál utolsó napjára is rengeteg program közül csemegézhetnek akár a gyermekek, akár a felnőttek. A rendezvényre a belépés ingyenes.

A Szarvasi Szilvanapok
A Szarvasi Szilvanapokat, a város egyik legjelentősebb rendezvényét, a térség legfontosabb gasztrokulturális eseményét 1998. óta rendezik meg, 2013-ban tizenhetedik alkalommal. A résztvevők szilvából készült kézműves ételeket, italokat fogyaszthatnak, kóstolhatnak, vásárolhatnak meg rengeteg népművészeti, kulturális program mellett. Az idei évben szilvás sütemények receptversenyét hirdették meg a rendezők, de pálinkaminősítésre is sor kerül. Az ingyenesen látogatható rendezvénynek a szarvasi Erzsébet-liget ad otthont, de több kísérőrendezvény, program zajlik az ország egyik legegyedibb teátrumában, a szomszédos Szarvasi Vízi Színházban.

Kapcsolódó cikkeink