Hangulatfüggő a nassolás
A legtöbb ember számára ismerős érzés az „érzelmi evés”, legyen szó akár egy rosszul sikerült hétről a munkahelyünkön, ami után másra sem vágyunk, mint egy jó filmre és egy nagy tál pattogatott kukoricára, vagy egy kemény vizsgahétről, amikor tanulás közben megállás nélkül majszoljuk az édességet – legalábbis ezt állítja egy a mindennapipszihologia.hu szakportálon megjelent írás.
Most azonban azt is kimutatták, hogy attól függően, éppen milyen a hangulatunk, más-más ételt kívánunk meg. Ha például a szőlő és a csokidrazsé közül lehet választani, aki jó hangulatban van, inkább az előbbit, aki viszont rosszkedvű, inkább az utóbbit fogja kérni. A Delaware Egyetem kutatója, Meryl Gardner professzor azonban arra is kíváncsi volt, mitől fordulhat elő, hogy rosszkedvünkben inkább egészségtelen, jókedvünkben többnyire egészséges ételeket kívánunk meg.
A kutatás megállapításai szerint sok minden múlik azon, hogy az adott pillanatban éppen hogyan viszonyulunk az időhöz. Ha például levertek vagyunk, és tudjuk, hogy valami nincs rendben, olyan dolgokra igyekszünk koncentrálni, ami térben és időben is közel van, vagyis ilyenkor inkább látjuk a fát, mint az erdőt – ezért van az, hogy hajlamosabban vagyunk valami egészségtelen, ám akkor éppen jóleső ételt venni magunkhoz. Ezzel szemben, amikor jó a kedvünk, nagyobb távlatokban bírunk gondolkodni, így inkább szem előtt tartjuk azt, hogy hosszú távon mivel járunk jól, ezért fordul elő, hogy ilyen esetben valamilyen egészségesebb nassolnivaló után nézünk.
A fenti teóriát alátámasztására a szakemberek négy kísérletet is elvégeztek laboratóriumi körülmények között, és az eredmények azt mutatták, hogy a feltételezések megállják a helyüket. A fenti ismeretek fényében mindenkinek érdemes jóval tudatosabban hozzáállni a hangulatfüggő nassolgatáshoz, és rosszkedv esetén figyelmeztetni magunkat arra, hogy egy nagy tábla csokoládé helyett jobb lenne zenét hallgatni, vagy felhívni egy barátunkat és kipanaszkodni magunkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >Változások az alkoholreklámozási szabályokban 2024. január 1-től
2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az alkoholreklámozás terén,…
Tovább olvasom >