Hamis élelmiszerek és gyógyszerek miatt Kínában 185 ezer eljárás indult egy év alatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 08. 27. 10:55

Hamis és minőségileg silány élelmiszerek, illetve gyógyszerek miatt 185 ezer esetben indítottak eljárást a kínai hatóságok egy éven belül – tájékoztatott a közbiztonsági minisztérium csütörtökön.

2011 augusztusa óta összesen 147 ezer földalatti gyártóműhelyt romboltak le, derült ki a jelentésből, amely két korábban nagy visszhangot kiváltott esetet idéz fel.

Az ipari zselatin felhasználásával készült, krómmal szennyezett gyógyszerkapszulák miatt például 18 ügyben jártak el, 228 embert vettek őrizetbe, és 500 millió mérgező kapszulát foglaltak le.

A használt étolaj újrahasznosításából eredő, hatalmas üzlettel az egész országra kiterjedő hálózatok foglalkoztak. Több mint száz embert fogtak el, a rendőrség több tucat üzemre csapott le. A hatóságok adminisztratív intézkedésekkel is igyekeznek a káros, rákkeltő olaj piacra jutását megakadályozni.

A leleplezésekhez a lakosság bejelentései is sokat segítettek – derült ki a minisztériumi közleményből, amely megemlíti, hogy 12 ezer “informátornak” összesen 28 millió jüan (972 millió forint) jutalmat fizettek ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink