Hamburgeradó: néhány százalékos áremelkedés is drasztikusan visszavetheti az érintett termék fogyasztását

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 14. 12:16

Több országban is vetnek ki különadókat az egészségtelen élelmiszerekre – mondta az Inforádiónak Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa a magyar kormány hasonló tervei kapcsán.

Az Egyesült Államokból indult az az ötlet, hogy bizonyos élelmiszereket a kevésbé egészséges kategóriába soroltak be, és ennek megfelelően különböző adókat vetettek ki rájuk. Jelenleg is több államban vannak érvényben ilyen adók.

Lőcsei Tamás hangsúlyozta: ahány ország, akkora ennek az adónemnek a mértéke, amely az egészen minimálistól a 2-3 százalékig terjed. Óvatosan kell bánni ezzel, mert több tanulmány is rámutatott: jelentős hatással lehet ez a fogyasztásra.

Az élelmiszer ára ugyanis sokkal jobban befolyásolhatja a fogyasztást, mint az informáltság az adott élelmiszernek az egészségre gyakorolt hatásairól – fűzte hozzá a szakértő, aki elmondta azt is, hogy egy tanulmány szerint két százalékos adó 25 százalékkal vetheti vissza az adott termék fogyasztását.

Kiemelte, hogy amikor az Egyesült Államokban a telített zsírt tartalmazó ételekre különadót vetettek ki, a szintén egészségtelen sós élelmiszereket kezdték el vásárolni. Ezért nagyon körültekintően kell eljárnia a kormánynak és a jogalkotóknak – írja az Inforádió nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink