Hamburger Világnap: Amerika kedvence tovább hódít

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 27. 10:34

Németországból indult útnak, Amerikában jutott el a népszerűség csúcsára, ráadásul Magyarországon is hódít, és saját világnappal rendelkezik: A HAMBURGER.

foodpanda_hamburger

A hamburger hazájának sokunk Amerikát gondolná, ám valójában Hamburgból, Németország legforgalmasabb kikötővárosából indulva csak a 19. században, a nagy kivándorlási hullámmal érkezett a tengerentúlra. Az eredetileg hamburg steaknek nevezett ételhez hasonló étkek már a Római Birodalom idején is léteztek, mára pedig olyan népszerűvé vált, hogy saját világnapja is van.

Ünnepeljük együtt kedvenc hamburgerünkkel május 28-át, a Nemzetközi Hamburger Világnapot!

Magyar hamburger

Napjainkban a hamburgert már a magyarok is nagyon jól ismerik és persze szeretik – akár gyorséttermekben vagy sarki büfékben vásárolva, akár otthon elkészítve. A foodpanda adatai alapján a hamburger egyre népszerűbb a hazai ételrendelők körében is, 2013 utolsó negyedévében a foodpandán keresztül történt rendelések mintegy 18%-át mondhatta magáénak. 2014 első negyedévében pedig már 20%-ra nőtt ez az arány, ezzel továbbra is a második leggyakrabban rendelt étel a pizza után. Éttermek tekintetében is egyre több helyen találkozhatunk a népszerű finomsággal, a foodpanda oldalán elérhető éttermek mintegy 16%-a kínálja a hamburgerek széles választékát.

A hazai hamburgerrajongók a foodpandán 71 étterem közel 100 fajta hamburgere közül rendelhetnek, (http://www.foodpanda.hu/restaurants/index/cuisines/burger-amerikai) például marhahúsos, szürkemarhás, csirkehúsos, halas és vega burgereket egyaránt, valamint csípős, csalamádés, baconos, dupla húsos és teljes kiőrlésű buciban érkező különlegességeket is találhatunk. Itthon a marhahúsos burgerek a legnépszerűbbek, azok közül is a sajtos marhahúsos burgerek különféle változatai.

A magyarok általában nem szeretik megosztani másokkal a hamburgerfogyasztás nyújtotta örömöket, hiszen az esetek 73%-ában 1 hamburgert rendelnek, általában hétköznap, ebédidőben. Érdekesség, hogy az esetek 55%-ában magában fogyasztják a hamburgert és csupán 45%-ban rendelik menüben, azaz sült krumplival az amerikai kedvencet.

Hamburger a szomszédban

A foodpanda tapasztalatai alapján a hazai népszerűséggel ellentétben, keleti szomszédunknál, Romániában a hamburger nem tartozik a gyakran rendelt ételek közé. Az idei év első negyedévében a román foodpandán keresztül leadott ételrendelések mindössze 3%-a volt hamburger, és csupán az éttermek 4%-ában találkozhatunk a buciba zárt húspogácsával.

Tőlünk északabbra, Lengyelországban a rendelésszám tekintetében szintén a dobogó második fokán áll a hamburger a pizza után. Itt a burgerek a foodpandán keresztül történő rendelések 24%-át teszik ki, és az éttermek 11%-ának kínálatában szerepelnek. Hazánkkal ellentétben a lengyelek csoportosan hódolnak az ízletes húspogácsáknak, hiszen az esetek többségében egyszerre több hamburgert rendelnek. A foodpanda jóvoltából Lengyelországban már a McDondald’s hamburgerei is házhoz érkeznek.

Déli szomszédunknál, Szerbiában az amerikai típusú hamburger Romániához hasonlóan kevésbé népszerű, a foodpandán keresztül leadott rendelések 7%-át teszi ki, s csupán az éttermek 12%-a vette fel étlapjára. Azonban a szerb nemzeti étel, a „Pljeskavica”, voltaképpen a helyi hamburger gyakran rendelet ételnek számít a szerb foodpandánál.

5 érdekesség a hamburgerről

· Az első gyorsétterem 1921-ben nyitott ki és 5 centért árulták a hamburger darabját.

· Az első klasszikus amerikai hamburger 1895-ben New Havenben készült, Louis Lassen Louis Lunch sandwich shopjában.

· Amerikában évente közel 50 milliárd burgert fogyasztanak el, ami egy főre levetítve heti 3 hamburger elfogyasztását jelenti.

· Az amerikaiak által egy év alatt elfogyasztott hamburgerekkel 32-szer körbe tudnánk fogni a Földet.

· A világ legnagyobb burgere a Guinness World Records szerint 2012. szeptember 2-án készült az Amerikai Egyesült Államokban, Carltonban, Minnesotában, a Black Bear Casino Resortban és közel 914 kg-ot nyomott. A burgert 24 kg paradicsommal, 23 kg salátával, 27 kg hagymával, 9 kg uborkával, 18 kg sajttal és 7 kg baconnel töltötték meg.

Kapcsolódó cikkeink