Hamarosan újraindulhat a szarvasmarha export Fehéroroszországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 08. 11:50

Hamarosan újraindulhat a magyar szarvasmarha exportja Fehéroroszországba, továbbá remény van arra, hogy megindul az együttműködés a Rába és a belorusz gépipar zászlóshajójának számító vállalat, az MTZ között – közölte Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar-belorusz üzleti fórum megnyitóján hétfőn Budapesten.

szarvasmarha

Az államtitkár szerint már csak néhány technikai kérdés tisztázása van hátra, és újraindulhat a szarvasmarha-kivitel.

Szijjártó Péter elmondta: számos lépés történt az elmúlt időszakban, amely abba az irányba mutat, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés egy aktívabb fázisba lép. Ezek közé sorolta a közvetlen légi járat szeptember közepi elindulását Budapest és Minszk között, továbbá a beruházásvédelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokat. Az államtitkár kifejtette, hogy a keleti nyitás politikájának egyik alappillére a FÁK-országokkal való együttműködés, ennek fontos eleme a Magyarország és Fehéroroszország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

Az államtitkár elmondta, hogy a Magyarország és Fehéroroszország közötti külkereskedelmi forgalom stabil lábakon áll. Az idei első fél évben 113,5 millió dollár volt a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, amelyből 81 millió dollár volt az export és mintegy 33 millió dollárt tett ki az import, vagyis jelentős a magyar aktívum.

Beszámolt arról is, hogy a HITA tavaly üzleti fórumot szervezett Fehéroroszországban nyolc magyar cég részvételével a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az építőipar és az állategészségügy területéről, és ennek eredményeként a magyar vállalatok több mint 800 ezer eurónyi exportüzletre számíthatnak. Hozzátette: a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését szolgálja az Eximbanknál rendelkezésre álló hitelkeret is, amely a Fehéroroszországba irányuló magyar kivitel finanszírozását segíti elő.

Az államtitkár szerint magyar részről az élelmiszeripar, a mezőgazdasági technológiák telepítése, a gépgyártás, a gyógyszeripari fejlesztés, valamint az építőipari együttműködés területén mutatkozik jó export lehetőség Fehéroroszországban.

Elena Kupcsina belorusz külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy a fehérorosz kormány komoly erőfeszítéseket tesz a gazdaság fejlesztésére, ami hozzájárul ahhoz, hogy Fehéroroszországban az idén 1,2 százalékos gazdasági növekedés várható. A külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a magyar-fehérorosz gazdasági vegyesbizottság előző ülésén, Minszkben a felek megállapodtak az idegenforgalmi kapcsolatok bővítéséről és a kereskedelmi és iparkamarák közötti együttműködés elősegítéséről.

Magyarországot Fehéroroszország stabil kereskedelmi partnerei közé sorolta. Elmondta, hogy a várakozások szerint az idén 250 millió dollárt érhet el a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Hozzátette, hogy Fehéroroszországban sikerrel vannak jelen a magyar gyógyszeripari vállalatok, Magyarországon pedig a fehérorosz traktorvállalat évente ezer traktort értékesít. Úgy vélte, hogy a jövőben az építőipar, a mezőgazdasági gépgyártás és járműgyártás területén lehet továbbfejleszteni a két ország közötti együttműködést. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink