Hamarosan megnyitja kapuit az OMÉK
2021. október 7- 10. között rendezik a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a HUNGEXPO területén, az E és B pavilonokban az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szervezésében. Dr. Nagy István agrárminiszter az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására.
Dr. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe, amely az egész térségben kiemelkedő rendezvény. A rendezvénnyel szeretnék megmutatni mindazt, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek: kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a magyar gazdák innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit – mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és fejlesztést, mely biztosítja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak.
Felidézte, az első, 1829-ben életre hívott állatbemutató megálmodója Széchenyi István, egyszer úgy fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Idén is ennek szellemi örökségnek birtokában szervezik meg a 80. OMÉK-ot, amely a múltból táplálkozik, és a jövőbe mutat. Küldetése, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a 21. századi mezőgazdaság vívmányait.
Ahogy a kétévente megrendezett eseményt minden alkalommal, így idén is megújítják, sőt koncepciójában is változik. A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén remélhetőleg még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként valósul meg a HUNGEXPO területén. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői pavilonnal, valamint egy őshonos udvarral várják a látogatókat. Az OMÉK tehát ismét egy olyan esemény lesz, amely nemcsak a szakmát, hanem az egész társadalmat megmozgatja határinkon innen és túl.
A szakmai, E pavilonban bemutatják az Agrárminisztérium szakmai programjait és interaktív formában azok eredményei. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat borszemináriumi tér várja. A kistermelői B pavilonban interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hungarikumainkkal, kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehetnek részt, a kisebbeket pedig egy gyermeksziget várja. Az őshonos udvarban pedig bepillantást nyerhetnek a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte az OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása kétévente a fővárosban. Hagyományos értelemben vett kiállítás, melyen helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is. Az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is. Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszerellátása. Fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így vadhúsból, halakból készült ételeket és hozzájuk illő borokat is kóstolhatnak majd a látogatók. Emellett receptekkel, praktikákkal is készülnek, hogy a gasztronómiai élményeket megtapasztalva, otthon is el tudják készíteni majd a kiváló ételeket. A rendezvényen a SVÉT-el együttműködve főzőverseny is lesz, illetve 8-10 000 fiatal agrárszakiskolást is várnak különböző szakmai programokkal. Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek is. Ilyen például az Agrárminisztérium országfásítási programja, ami az erdészek, a vadászok, és a méhészek munkáját is segíti. Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két rendezvény együtt még tágabb spektrumot ad majd mindabból a minket körülvevő világból, amit fontos megértenünk, értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára.
Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a kevesebb mint három hét múlva, szeptember 25-én nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, akárcsak az OMÉK, a körülöttünk lévő világ értékeinek fontosságáról, megőrzéséről és hasznosításáról szól. A mostani egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen együtt valósul meg két ilyen nagyszabású rendezvény, amelyek mindegyike látogatható a világkiállításra érvényes belépőjeggyel.
Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek. Ezzel összhangban van az emlékerdő-telepítési programjuk, amelyben a 22 állami erdőgazdaság egy-egy hektár erdőt telepített országszerte a világkiállítás emlékére. A világhírű magyar vadgazdálkodás egyik pozitív hozadéka az az erdőről-mezőről származó gasztronómiai alapanyag-sokszínűség, amelyet a világkiállításon is bemutatnak majd. A hazai és nemzetközi szakmai konferenciák mellett többek közt szórakoztató kutyásbemutatók, gasztropasszázs, kulturális fesztivál, családbarát, lovas és interaktív programok is várják a látogatókat a HUNGEXPO mellett még több budapesti, valamint vidéki helyszínen.
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Január 1-jétől a felvásárlóknak 30 napon belül ki kell fizetni a termelőket
A 30 napos fizetési határidő a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >