Hamarosan megnyitja kapuit az OMÉK
2021. október 7- 10. között rendezik a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a HUNGEXPO területén, az E és B pavilonokban az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szervezésében. Dr. Nagy István agrárminiszter az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására.
Dr. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe, amely az egész térségben kiemelkedő rendezvény. A rendezvénnyel szeretnék megmutatni mindazt, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek: kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a magyar gazdák innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit – mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és fejlesztést, mely biztosítja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak.
Felidézte, az első, 1829-ben életre hívott állatbemutató megálmodója Széchenyi István, egyszer úgy fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Idén is ennek szellemi örökségnek birtokában szervezik meg a 80. OMÉK-ot, amely a múltból táplálkozik, és a jövőbe mutat. Küldetése, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a 21. századi mezőgazdaság vívmányait.
Ahogy a kétévente megrendezett eseményt minden alkalommal, így idén is megújítják, sőt koncepciójában is változik. A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén remélhetőleg még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként valósul meg a HUNGEXPO területén. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői pavilonnal, valamint egy őshonos udvarral várják a látogatókat. Az OMÉK tehát ismét egy olyan esemény lesz, amely nemcsak a szakmát, hanem az egész társadalmat megmozgatja határinkon innen és túl.
A szakmai, E pavilonban bemutatják az Agrárminisztérium szakmai programjait és interaktív formában azok eredményei. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat borszemináriumi tér várja. A kistermelői B pavilonban interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hungarikumainkkal, kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehetnek részt, a kisebbeket pedig egy gyermeksziget várja. Az őshonos udvarban pedig bepillantást nyerhetnek a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte az OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása kétévente a fővárosban. Hagyományos értelemben vett kiállítás, melyen helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is. Az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is. Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszerellátása. Fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így vadhúsból, halakból készült ételeket és hozzájuk illő borokat is kóstolhatnak majd a látogatók. Emellett receptekkel, praktikákkal is készülnek, hogy a gasztronómiai élményeket megtapasztalva, otthon is el tudják készíteni majd a kiváló ételeket. A rendezvényen a SVÉT-el együttműködve főzőverseny is lesz, illetve 8-10 000 fiatal agrárszakiskolást is várnak különböző szakmai programokkal. Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek is. Ilyen például az Agrárminisztérium országfásítási programja, ami az erdészek, a vadászok, és a méhészek munkáját is segíti. Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két rendezvény együtt még tágabb spektrumot ad majd mindabból a minket körülvevő világból, amit fontos megértenünk, értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára.
Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a kevesebb mint három hét múlva, szeptember 25-én nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, akárcsak az OMÉK, a körülöttünk lévő világ értékeinek fontosságáról, megőrzéséről és hasznosításáról szól. A mostani egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen együtt valósul meg két ilyen nagyszabású rendezvény, amelyek mindegyike látogatható a világkiállításra érvényes belépőjeggyel.
Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek. Ezzel összhangban van az emlékerdő-telepítési programjuk, amelyben a 22 állami erdőgazdaság egy-egy hektár erdőt telepített országszerte a világkiállítás emlékére. A világhírű magyar vadgazdálkodás egyik pozitív hozadéka az az erdőről-mezőről származó gasztronómiai alapanyag-sokszínűség, amelyet a világkiállításon is bemutatnak majd. A hazai és nemzetközi szakmai konferenciák mellett többek közt szórakoztató kutyásbemutatók, gasztropasszázs, kulturális fesztivál, családbarát, lovas és interaktív programok is várják a látogatókat a HUNGEXPO mellett még több budapesti, valamint vidéki helyszínen.
Kapcsolódó cikkeink
Megnyílt az FHA Szingapúr, hat kiállító az Agrármarketing Centrum standján
Több mint ötvenkét országból, mintegy ezerötszáz kiállító részvételével nyílt meg…
Tovább olvasom >Minden tekintetben sikeres volt a SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás
Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi…
Tovább olvasom >Zöld gasztronómia – Mi lehet a fenntartható siker receptje?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon, az MMSZ HoReCa és Event…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >