Hamarosan kezdődik a búza aratása az árpáé pedig már folyik

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 17. 11:48

Hamarosan elkezdődik az őszi búza aratása, az őszi árpáé pedig már folyik az ország déli megyéiben, ahol ez utóbbi gabonaféléből már 2.000 hektárt levágtak a gazdálkodók – tájékoztatta az újságírókat Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára pénteken az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülése után a fővárosban.

Őszi búzából a szakemberek az előzetes termésbecslések alapján 4 tonna körüli átlaghozamra számítanak országosan hektáronként. Ennek alapján a valamivel több mint 900 ezer hektáros vetésterületről hozzávetőlegesen 3,9 millió tonna búza takarítható be.

Az államtitkár azt tanácsolta a termelőknek, hogy az aratást követően ne értékesítsék azonnal a termést, mivel a piacon várhatóan ellentétes hatások érvényesülnek majd. Példaként említette, hogy a nagy nyugat-európai gabonatermelő országokban – többek között Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban – aszályos volt az időjárás.

Ez pedig megemelheti a gabonaárakat. Az viszont hogy Oroszország, Ukrajna és Szerbia várhatóan feloldja a gabonaexport-tilalmat, csökkentheti az árakat. Így Czerván György szerint érdemes az azonnali eladással várni. Jelezte ugyanakkor, hogy az állattenyésztők és a malmok beszerzéseikhez kedvező konstrukciójú pénzügyi forrásokat vehetnek majd igénybe.

Kapcsolódó cikkeink