Hamarosan jönnek az orosz ellenőrök

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 09. 11:30

Az orosz állategészségügyi hatóság ez év április 20-30. között helyszíni ellenőrzést végez azon magyarországi üzemek közül néhánynál, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére.

szarvasmarha

A szaktárca tájékoztatása szerint a helyszíni ellenőrzés a 2014 februárjában lezajlott magyarországi audithoz hasonlóan technikai jellegű. A helyszíni ellenőrzés 14-15 létesítmény meglátogatását jelentheti, amelyeket az orosz fél választ ki. Az ellenőrök több termékkör vizsgálatára készülnek, ennek alapján állítják össze a meglátogatandó létesítmények listáját.

A mostani helyszíni ellenőrzés nem érinti az embargót. Az ellenőrzés célja, hogy amennyiben az orosz fél enyhít az Európai Unióra bevezetett embargón, az enyhítést követően a létesítmények azonnal szállíthassanak Oroszországba az engedélyezett termékkörökben.
Keddi moszkvai közlés szerint az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit.
Az orosz szakhatóság azt követően számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt magyar, illetve görög kollégájával.

Alekszej Alekszejenko, Dankvert tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: mindkét országban április 20-án kezdődnek az ellenőrzések. Tíz nap alatt az orosz szakértők két csoportja mintegy húsz-húsz vállalatnál végez majd ellenőrzéseket. A cégek listáját hamarosan véglegesítik.

Görögország március 3-án levélben kérte a Rosszelhoznadzort, hogy vegyen le az európai uniós agráráruk oroszországi szankciós listájáról egy sor görög terméket, egyebek között a földiepret, a kivit, az őszibarackot, a halakat és a tenger gyümölcseit.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában úgy fogalmazott, Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében.

Később a Rosszelhoznadzor azt közölte, hogy szándékai szerint április 6-án megkezdik az ellenőrzéseket görög, ciprusi és magyar húsfeldolgozó vállalatoknál annak érdekében, hogy felgyorsítsák a szállítások megkezdését a tilalom feloldásának esetén.
Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink