Hamarosan jönnek a mobilos megfigyelő appok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 04. 21. 11:06

Európa több országa is olyan alkalmazás kifejlesztésén dolgozik, amellyel nyomon lehet követni a koronavírus-járvány terjedését – írja a hvg.hu.

Hogy mely ország miként próbálja meg tompítani a koronavírus-járvány terjedését, az változó, az elmúlt másfél hónapban azonban több olyan országról is hallani lehetett már, amely az információtechnológiát is beveti a járvány féken tartására. Először Kínában kezdték el az okostelefonokon keresztül megfigyelni az állampolgárokat – és a vírus terjedését –, majd következett Izrael, Dél-Korea és Szingapúr. Magyarországon egyelőre még nem tervezik az appos megfigyelést, az Európai Unió több államában azonban már dolgoznak ilyesmi rendszereken.

A koronavírussal kapcsolatos nyomkövető alkalmazások általában a Bluetooth-ra, vagy a műholdakra támaszkodva rögzítik, hogy merre járt a felhasználó, meghatározva ezzel, hogy találkozott-e fertőzött személlyel.

A koronavírus nyomon követésére alkalmas alkalmazás a következő 2-4 hétben Európában és Ausztráliában is elérhetővé válik – írja a BBC, idézve többek között Jens Spahn német egészségügyi minisztert, aki szerint náluk például 3-4 hét múlva lesz letölthető az applikáció, míg az ausztráloknál és a dánoknál ehhez már csak legfeljebb két hét szükséges.

Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison szerint az ő appjuk használata első körben önkéntes lesz, de nem zárják ki, hogy később kötelezővé tegyék.

A digitális követés jogvédők szerint aggályos lehet, az általa megszerzett információkkal az állam ugyanis vissza is élhet. Morrison szerint éppen ezért az ausztrál kormány az indulás előtt a magánélet védelmével kapcsolatos jogi kérdéseket is tisztába fogja tenni.

Magyarország szempontjából viszont egyel érdekesebb, hogy mi történik a “szomszédban”. Németország például különös odafigyeléssel fejleszti az applikációját, az EU ugyanis már figyelmeztetett, hogy be kell tartani az adatvédelemmel és a biztonsággal kapcsolatos szabályokat.

A PEPP-PT fejlesztésében hét EU-tagállam és Svájc vesz részt. A lényeg, hogy országhatárokon átívelően ugyanarra a rendszerre épüljenek a fertőzéskövető appok. Főképp a fejlődő országoknak fontos, hogy a PEPP-PT rendszer térítésmentesen átvehető, adaptálható.

Spahn a BBC-nek úgy nyilatkozott: jelenleg is azon dolgoznak, hogy az adatvédelmi eszközöket a lehetőségekhez mérten a legjobbá tegyék. Hozzátette: ehhez tartozik az is, hogy az applikáció használata önkéntes lesz majd.

Hasonlóan áll a fejlesztésekkel Dánia is, ott anonimizált módon gyűjtik majd össze a Bluetooth-adatokat. Az appot fejlesztő Netcompany nevű cég szerint mindez lényegében lehetetlenné teszi, hogy bárkit is be lehessen azonosítani. Az olaszoknál szintén jöhet az alkalmazás, ott a milánói Bending Spoons nevű cég dolgozik rajta.

Az ő stratégiájuk az, hogy Olaszországon belül néhány helyen bevezetik, majd a tapasztalatok alapján döntenek arról, hogy a teljes országra kiterjesszék-e a használatát. Nem mellesleg pedig: az appjuk tagja lesz majd a páneurópai nyomkövetésnek (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, PEPP-PT) is.

Ami biztos, hogy a koronavírus-járvány az európai országokba is elhozhatja a tömeges megfigyelések korát. Míg Szingapúrban a népesség 10-20 százalékát követték nyomon, Ausztráliában pedig 40 százalékkal számolnak. A szakértők egy része szerint azonban ez kevés lesz, és legalább az emberek 60 százalékát kellene lekövetni. A brit szakértők viszont 80 százalékos arányt tartanának elfogadhatónak. (hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink