Hamarosan indulhat a mesterséges hús tömeggyártása
Folyamatosan dolgoznak az álhús vagy más néven „termesztett hús” kifejlesztésén a tudósok, akik már állati őssejtekből hamarosan ízletes steaket és lazacszeletek is előállítanának. Az Upside Foods négy hónappal ezelőtt nyitotta meg kaliforniai termelési központját, ahol állati őssejtekből csirkét állítottak elő, de később más élelmiszereket, például kacsát és homárt is „gyártanának”.
Uma Valeti kardiológus 2015-ben csatlakozott az Upside Foodshoz, miután meggyőződött, hogy ugyanaz az orvosi technológia, amelyet az emberi szív helyreállítására szolgáló őssejtek tenyésztésére használnak, alkalmas lehet az élelmiszerek termesztésére is.
Valeti, miután megkóstolta a laboratórium által kisütött csirkemellet, úgy érezte, állagában és ízében hasonló az „eredeti” csirkéhez, a különbséget csupán a sütéskor lehetett észrevenni. A hús felülete ugyanis a sütés során inkább hasonlított a darált húsra, mint az egyenletes, sima csirkehúsra. Szavai szerint hihetetlen élmény volt, hogy az a falat sült csirkemell, amit éppen megenni készült, kevesebb mint három hét alatt néhány sejtből egy laboratóriumi tartályban növekedett.
A tesztelés során ugyanis egy olyan nyomtatványt is ki kellett tölteniük, amelyben vállalták a felelősséget személyi sérülésért, a vagyoni kárért vagy esetleges halálesetért, amely abból ered, hogy olyan húst tesztelnek, amelynek pontos hatásai még nem teljesen ismertek – írja az Irish Times.
Kapcsolódó cikkeink
Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Tizenöt hentes mester vehette át a mesterlevelét
Hentesmestereket avatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a képzést és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: Gazdasági fellendülés és történelmi lehetőségek 2025-re
Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismertette a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >