Hamarosan indulhat a mesterséges hús tömeggyártása

Egyre nagyobb rá a kereslet
Folyamatosan dolgoznak az álhús vagy más néven „termesztett hús” kifejlesztésén a tudósok, akik már állati őssejtekből hamarosan ízletes steaket és lazacszeletek is előállítanának. Az Upside Foods négy hónappal ezelőtt nyitotta meg kaliforniai termelési központját, ahol állati őssejtekből csirkét állítottak elő, de később más élelmiszereket, például kacsát és homárt is „gyártanának”.
Uma Valeti kardiológus 2015-ben csatlakozott az Upside Foodshoz, miután meggyőződött, hogy ugyanaz az orvosi technológia, amelyet az emberi szív helyreállítására szolgáló őssejtek tenyésztésére használnak, alkalmas lehet az élelmiszerek termesztésére is.
Valeti, miután megkóstolta a laboratórium által kisütött csirkemellet, úgy érezte, állagában és ízében hasonló az „eredeti” csirkéhez, a különbséget csupán a sütéskor lehetett észrevenni. A hús felülete ugyanis a sütés során inkább hasonlított a darált húsra, mint az egyenletes, sima csirkehúsra. Szavai szerint hihetetlen élmény volt, hogy az a falat sült csirkemell, amit éppen megenni készült, kevesebb mint három hét alatt néhány sejtből egy laboratóriumi tartályban növekedett.
A tesztelés során ugyanis egy olyan nyomtatványt is ki kellett tölteniük, amelyben vállalták a felelősséget személyi sérülésért, a vagyoni kárért vagy esetleges halálesetért, amely abból ered, hogy olyan húst tesztelnek, amelynek pontos hatásai még nem teljesen ismertek – írja az Irish Times.
Kapcsolódó cikkeink
Európai húsimport: egyre erősebb a külső függés – Magyarország stabil exportőr marad
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Agrárközgazdasági Intézet: a baromfihús exportja nőtt, a sertéshúsé csökkent
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Közel negyedével nőtt a szarvasmarhavágások száma
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: októberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 3,1, az előző havit 0,5 százalékkal haladta meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A hagyomány és az innováció jellemzi az idei karácsonyi édességpiacot
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Rekord összegű adomány gyűlt össze az Élelmiszerbank jótékonysági kampányában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
