Hamarosan felügyeleti díjat fizethetnek az élelmiszergyártók

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 25. 15:25

Rövidesen százmilliókat fizethetnek az agrár és élelmiszeripari cégek az élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó szervnek, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MGSzH) felügyeleti díj címén amennyiben a parlament elfogadja a kormány által nemrég benyújtott sürgősségi javaslatát.

A költségvetési törvény módosítását tartalmazó salátatörvény-javaslat egyik passzusa ugyanis kimondja, hogy jövőre az élelmiszergyártóknak az adóbevalláshoz kapcsolódóan, két részletben a nettó árbevételük egy ezrelékét kell kifizetni az MGSZH számára.

A befolyó összegből az MGSZH az élelmiszerlánc felügyeleti vizsgálatokat folytat, illetve 10 százalékát közelebbről meg nem határozott fejlesztésre fordítja. A beterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mindezt azzal indokolja, hogy a jelenlegi vizsgálati rendszer működése hosszútávon nem megoldott.

Egyre nagyobb igény ugyanis az ellenőrzésekre, ugyanakkor az MGSZH költségvetési forrásokból illetve saját bevételekből – díjak, bírságok – származó bevételek nem emelkedtek hat éve – illetve a költségvetési támogatás csökkent – így ezzel együtt csökkent a vizsgálatok száma is.

Az NGM szerint más országok tapasztalatai illetve a közösségi agrárpolitikai iránymutatások szerint a leghatékonyabb, ha az állami források mellett az élelmiszerlánc-szereplői maguk is finanszírozzák az ellenőrzést.

Érdekképviseleti berkekből úgy tudni, hogy a NGM a javaslatát ezúttal sem egyeztette az iparág szereplőivel, azok csak az Országgyűlés honlapjáról értesültek az újabb adótétel bevezetéséről – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink