Hamarosan feloldhatják az orosz hústilalmat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 06. 11:40

Hamarosan feloldhatják az egyes baromfihús, valamint hőkezelt és tartósított sertéshústerméket exportáló magyar húsipari cégekkel szemben bevezetett tilalmat az orosz hatóságok, két üzemmel szemben már feloldották a korlátozást – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája az MTI érdeklődésére kedden.

serteshus

A Roszszelhoznadzor (az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet) április 30-án közzétett tájékoztatása szerint a február 16. és március 1. között végzett állati eredetű termékek magyarországi ellenőrzése eredményeként 14 cég termékeire ideiglenes korlátozást vezetnek be május 14-től.

Kardeván Endre az MTI érdeklődésére május 10-én elmondta, hogy az orosz ellenőrök Magyarországon 20 állati eredetű élelmiszer-feldolgozó üzemet auditáltak, ebből 14-nél hiányosságot találtak, ezért ezeket átmenetileg kitiltották az Oroszországba szállító cégek közül. Az államtitkár hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, ha a jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják az üzemek, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére június 5-én közölte: az orosz állategészségügyi ellenőrök helyszíni vizsgálatairól készült jegyzőkönyvet már valamennyi érintett cég megkapta, és ennek alapján megkezdték az abban feltárt hiányosságok kijavítását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink