Hamarosan egy helyen sem lehet ezzel a SZÉP-kártyával fizetni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 26. 10:06

Immár tizenegy esztendeje, 2011 nyara óta van velünk, része életünknek a Széchenyi Pihenő-, rövid és közismert nevén a SZÉP-kártya. Ez a béren kívüli juttatási forma egységesítette az addig javarészt szétdaraboltan létező szabadidős tevékenységekre költhető juttatási csomagokat: akinek ilyen kártyája van a munkáltatója jóvoltából, és a béren kívüli juttatást erre kéri és kapja, az mehet vele vendéglátóhelyekre, elköltheti kulturális szolgáltatásokra, vagy szálláshelyen is fizethet vele. Nem csoda, hogy a magyarok kedvenc juttatásává lépett elő 2022-re.

Még az sem tett keresztbe a népszerűségének, hogy két évvel ezelőtt a covid-járvány miatt a szálláshelyek hónapokon át zárva voltak

A gazdasági helyzet romlása miatt, valamint éppen a gazdaság fellendítésének céljából a magyar kormány idén azt találta ki, hogy év végéig a számlák átjárhatóak, vagyis mindhárom zseben maradt összeget arra költjük, amire akarjuk, egészen december 31-éig. Február és július között pedig egy rendkívül nagy sikerű akció is zajlott: a SZÉP-kártyával ekkor az élelmiszerüzletekben is lehetett fizetni, kivéve akkor, ha alkoholt szerettünk volna venni, és a dohányáru vásárlása sem volt engedélyezett. Ezen intézkedések miatt a SZÉP-kártyákkal történt fizetések száma meredeken megugrott, és mára vitathatatlanul a legnépszerűbb juttatása lett azoknak, akik kapnak ilyet a munkahelyükön. A változások tükrében mi is megkérdeztük a három kibocsátó bankot (MKB, K&H és OTP), mik a legfontosabb tudnivalók erről a kártyáról, mit lehet és mit nem lehet vele kezdeni?

Nem veszik el a pénz

Éveken át hallhattuk és olvashattuk, hogy most éppen ekkora összeget buktak el a tulajdonosok csak azért, mert nem használták fel időben. Mint az MKB Banktól megtudtuk, ennek a rendszernek már a covid miatt vége szakadt, persze azért így is érdemes időben elkölteni a juttatást, mert az összeg csökken, ha nem lépünk.

2019 óta már nem olyan a szabályozás, hogy a kártyabirtokos, ha nem használja fel a juttatást, a juttatás évét követő második május 31-ig, akkor elvész a pénz, az un. fel nem használt pénzeszköz. (2011-2018 között volt úgy, hogy a bent maradt összegeket vissza kellett utalni a munkáltatónak.) 2019-től a lejárt pénzeszközök után havi 3%-os számlavezetési díjat számíthat fel a pénzforgalmi szolgáltató, de az összeg maga már nem vész el, csak havonta 3%-kal csökken. A pénzforgalmi szolgáltató legkésőbb március 31-ig köteles tájékoztatni a kártyabirtokost arról, hogy az június 1-től kezdve milyen mértékű számlavezetési díjat számít fel a fel nem használt pénzeszközre. A tájékoztatónak tartalmaznia kell a rendelkezésre álló adatok alapján a fel nem használt pénzeszköz pontos összegét és az ebből kiszámított számlavezetési díjat is.

– írta a Pénzcentrum kérdésére az MKB. Hozzátették azt is, hogy most ráadásul ennek sincs jelentősége: egy 2021-es vészhelyzeti szabályozás felfüggesztette a számlavezetési díj felszámítását. A díjat a veszélyhelyzet végét követő 60. naptól lehet felszámítani, de úgy, hogy erről az érintett kártyabirtokosokat a veszélyhelyzet végét követő 15 napon belül tájékoztatni kell.

A teljes cikk itt olvasható…

Kapcsolódó cikkeink