Haltermelési és élelmiszeripari program készül a biharugrai térségre
Édesvízre alapozott haltermelési és élelmiszeripari projekt készül a biharugrai halastavak területére.
A programot a Békés Megyei Önkormányzat gazdaságfejlesztéssel foglalkozó társasága, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Kft. dolgozta ki – tájékoztatta Farkas Zoltán (Fidesz), a Békés megyei közgyűlés elnöke vasárnap az MTI-t.
Farkas Zoltán elmondta: az édesvízi halászat komplex fejlesztésére Magyarországon 2014-től Halászati Operatív Program indul, önálló ágazati programokkal lehet EU támogatásra pályázni.
Az elnök kifejtette: a program célja a haltermelés és feldolgozás feltételeinek kiépítése, késztermékek előállítása és értékesítése. A halastavakban őshonos halakból készíthető termékek előállításával jelenleg próbálkozik a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.
A gyorsfagyasztott félkész és késztermékeket a tervek szerint a hazai közétkeztetésben értékesítik majd, így is ösztönözve az egészséges táplálkozást.
Erdélyi István, a Gallicoop vezérigazgatója a programot jónak tartja, szerinte alkalmas arra, hogy egy húsz éve halódó ágazat visszanyerje szerepét a biharugrai térségben, az emberek helyben találjanak megélhetést, csökkenjen az elvándorlás. A vezérigazgató elmondta: az előzetes felmérések szerint a közétkeztetésben évente mintegy 2500 tonna haltermékre lenne igény, a társaság legalább hatféle gyorsfagyasztott félkész és készterméket tudna előállítani. A program első évében ezer tonna körüli termékre lenne reálisan igény, 4-5 év után évi 2500 tonnának lenne itthon biztos piaca.
Magyarországon 25 ezer hektár az édesvízi halastavak felülete. A biharugrai halastavak területe több mint 1900, ebből jelenleg 1600 hektárnyi területen nincs szakszerű haltermelés. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >