Haltermelési és élelmiszeripari program készül a biharugrai térségre

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 10:57

Édesvízre alapozott haltermelési és élelmiszeripari projekt készül a biharugrai halastavak területére.

A programot a Békés Megyei Önkormányzat gazdaságfejlesztéssel foglalkozó társasága, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Kft. dolgozta ki – tájékoztatta Farkas Zoltán (Fidesz), a Békés megyei közgyűlés elnöke vasárnap az MTI-t.

Farkas Zoltán elmondta: az édesvízi halászat komplex fejlesztésére Magyarországon 2014-től Halászati Operatív Program indul, önálló ágazati programokkal lehet EU támogatásra pályázni.

Az elnök kifejtette: a program célja a haltermelés és feldolgozás feltételeinek kiépítése, késztermékek előállítása és értékesítése. A halastavakban őshonos halakból készíthető termékek előállításával jelenleg próbálkozik a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

A gyorsfagyasztott félkész és késztermékeket a tervek szerint a hazai közétkeztetésben értékesítik majd, így is ösztönözve az egészséges táplálkozást.

Erdélyi István, a Gallicoop vezérigazgatója a programot jónak tartja, szerinte alkalmas arra, hogy egy húsz éve halódó ágazat visszanyerje szerepét a biharugrai térségben, az emberek helyben találjanak megélhetést, csökkenjen az elvándorlás. A vezérigazgató elmondta: az előzetes felmérések szerint a közétkeztetésben évente mintegy 2500 tonna haltermékre lenne igény, a társaság legalább hatféle gyorsfagyasztott félkész és készterméket tudna előállítani. A program első évében ezer tonna körüli termékre lenne reálisan igény, 4-5 év után évi 2500 tonnának lenne itthon biztos piaca.

Magyarországon 25 ezer hektár az édesvízi halastavak felülete. A biharugrai halastavak területe több mint 1900, ebből jelenleg 1600 hektárnyi területen nincs szakszerű haltermelés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink