Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar haltermelő ágazatnak továbbra is számos kihívással kell szembenéznie. A legfőbb problémák között az alacsony támogatottság, a fejlesztések hiánya, a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány szerepelnek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője szerint a vendégmunkások alkalmazása lehetne a megoldás a munkaerőhiányra, azonban ez eddig kevésbé volt jellemző a haltermelőkre.
Az Agrárszektornak adott interjúban Lévai Ferenc elmondta, hogy az idei évben a haltermelés szempontjából alapvetően kedvezőek a körülmények. A takarmányárak alacsonyak, a tavakban a vízszintek is megfelelőek, ami stabil alapot nyújt a haltermeléshez. A szóvivő szerint régen volt ilyen optimális állapot a haltermelésben, amikor a tavak megfelelő vízszintje már feltöltődött és az altalajvízszintek is jók. Lévai hozzátette, hogy még egy meleg nyár esetén is megtartható lehet a vízmennyiség nagy része.
A kedvező termelési feltételek ellenére a haltermelők továbbra is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Lévai Ferenc elmondása szerint az egész mezőgazdaságban, így a haltermelésben is, egyre kevesebb a fizikai munkások száma. Ez a probléma olyannyira súlyos, hogy több száz hektáros tógazdaságok sem tudják összegyűjteni a minimális 5-6 fős munkáslétszámot a környékről. A szakember szerint előbb-utóbb el kell jutniuk oda, hogy vendégmunkásokat alkalmazzanak, mivel a halászatban nem minden feladat oldható meg gépesítéssel.
Lévai Ferenc szerint bár néhány haltermelő már alkalmazott vendégmunkásokat, ez a tendencia hamarosan növekedhet, mivel az ágazati szereplők belátják, hogy kénytelenek távoli országokból munkaerőt toborozni. Más mezőgazdasági ágazatok tapasztalatai alapján látható, hogy az indiai, fülöp-szigeteki dolgozók jól teljesítenek például a tehenészetekben. Ezért a szakember szerint várható, hogy hamarosan a haltermelők is erre az útra lépnek, mivel nincs más lehetőségük a munkaerőhiány megoldására.
Az ágazat előtt álló kihívások sokrétűek, de a megfelelő lépésekkel és a technológiai fejlesztésekkel a haltermelők bízhatnak a jobb jövőben. A munkaerőhiány megoldása azonban kulcsfontosságú lesz az ágazat hosszú távú fenntarthatósága érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Enyhült a munkaerőhiány Németországban a gazdasági lassulás miatt
A német gazdasági aktivitás lassulása lecsökkentette a szakképzett munkaerő iránti…
Tovább olvasom >Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >