Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar haltermelő ágazatnak továbbra is számos kihívással kell szembenéznie. A legfőbb problémák között az alacsony támogatottság, a fejlesztések hiánya, a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány szerepelnek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője szerint a vendégmunkások alkalmazása lehetne a megoldás a munkaerőhiányra, azonban ez eddig kevésbé volt jellemző a haltermelőkre.
Az Agrárszektornak adott interjúban Lévai Ferenc elmondta, hogy az idei évben a haltermelés szempontjából alapvetően kedvezőek a körülmények. A takarmányárak alacsonyak, a tavakban a vízszintek is megfelelőek, ami stabil alapot nyújt a haltermeléshez. A szóvivő szerint régen volt ilyen optimális állapot a haltermelésben, amikor a tavak megfelelő vízszintje már feltöltődött és az altalajvízszintek is jók. Lévai hozzátette, hogy még egy meleg nyár esetén is megtartható lehet a vízmennyiség nagy része.
A kedvező termelési feltételek ellenére a haltermelők továbbra is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Lévai Ferenc elmondása szerint az egész mezőgazdaságban, így a haltermelésben is, egyre kevesebb a fizikai munkások száma. Ez a probléma olyannyira súlyos, hogy több száz hektáros tógazdaságok sem tudják összegyűjteni a minimális 5-6 fős munkáslétszámot a környékről. A szakember szerint előbb-utóbb el kell jutniuk oda, hogy vendégmunkásokat alkalmazzanak, mivel a halászatban nem minden feladat oldható meg gépesítéssel.
Lévai Ferenc szerint bár néhány haltermelő már alkalmazott vendégmunkásokat, ez a tendencia hamarosan növekedhet, mivel az ágazati szereplők belátják, hogy kénytelenek távoli országokból munkaerőt toborozni. Más mezőgazdasági ágazatok tapasztalatai alapján látható, hogy az indiai, fülöp-szigeteki dolgozók jól teljesítenek például a tehenészetekben. Ezért a szakember szerint várható, hogy hamarosan a haltermelők is erre az útra lépnek, mivel nincs más lehetőségük a munkaerőhiány megoldására.
Az ágazat előtt álló kihívások sokrétűek, de a megfelelő lépésekkel és a technológiai fejlesztésekkel a haltermelők bízhatnak a jobb jövőben. A munkaerőhiány megoldása azonban kulcsfontosságú lesz az ágazat hosszú távú fenntarthatósága érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Sztárgázsi, balatoni panorámával – munkaerőhiány és irreális elvárások sújtják a vendéglátást
Tovább súlyosbodik a munkaerőhiány a hazai vendéglátásban – különösen a…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >Enyhült a munkaerőhiány Németországban a gazdasági lassulás miatt
A német gazdasági aktivitás lassulása lecsökkentette a szakképzett munkaerő iránti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új ciklus, stabil működés, változatlan irány – bizalmat kapott az ÖRT vezetése
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) közgyűlése megerősítette a szervezet közvetlen…
Tovább olvasom >