Halrudacskákat ellenőrzött a NÉBIH
A Nébih összesen 30 gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt. A hivatal szakemberei mérték többek között a termékek fehérje- és sótartalmát, a nehézfém szennyezők előfordulását, valamint elvégezték a halfajok azonosítását, és ellenőrizték azok jelölését is.
A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a nehézfém tartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek, két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.
Kiemelték, hogy a termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piacon, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt. Hozzátették: kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.
A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A laboratóriumi vizsgálat csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” helyett „észak-csendes-óceáni hekk” halfilé tartalmat állapított meg.
A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki – közölték. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >