Hallottam már, de… I. – Mi a Floribbean?
Új sorozatunkban olyan fogalmakat pontosítunk, amelyekkel a nemzetközi konyha kedvelői éttermek étlapján, útleírásokban, interneten ugyan gyakran találkozhattak, de lehet, hogy néhány részlet ismerete jobban segítené megértésüket.
A Flori(da)-(Cari)bbean az a közép-amerikai hibridkonyha, amely Florida hagyományos ételeit karibi fűszerezéssel, trópusi gyümölcsökkel kínálja.
Valamikor a ’80-es évek miami séfek egy csoportja a tradicionális helybéli ételeket a Karib-tenger szigetvilágában (Haiti, Jamaica, Barbados, Bahamák) előszeretettel használt fűszerekkel kezdték ízesíteni. Így gyömbér, kömény, mustármag, édeskömény, fahéj, kurkuma, kakukkfű, oregano, szegfűbors, a legkülönfélébb paprikafajták mind gyakrabban kerültek az új konyha receptjeibe. A „mango-banda” – így aposztrofálják az újítókat – jókorát csavarva mindezen, szokatlan ízpárosításokkal tette különlegessé kreációikat.
Még eklektikusabb a kép Florida déli részén, ahol egy „harmadik elem” is képbe került: a bevándorlók által hozott szokások, és persze több latin-, sőt dél-amerikai ország (Kuba, Puerto Rico, Columbia, Barazília, Argentína, Dominikai Köztársaság) konyhája is megtermékenyítette a floribbean konyhát.
De vissza a miami szakácsokhoz: A fűszerek karakteresebb vonásait mézzel, vaníliával, kókusztejjel, rummal „lágyítják”, s a karibi szokásokhoz képest kevesebb olajjal illetve sütéssel készült ételeket kínálnak. Természetesen elmaradhatatlan kellék a trópusi gyümölcs: a mango (innen a nevük), a papaya, a yamgyökér, a karambola, a lime és a többiek.
Akármennyire sikeres is a floribbean konyha, ismertsége még távolról sem éri el az ugyancsak sok konyha szokásait, ételeit ötvöző creol és cajun konyháét – de erről majd később.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >„Kényelmi” tálca – A nap képe
A hirtelen mozdulatok sem okozhatnak kárt a Couch Drink +…
Tovább olvasom >