Hallottam már, de… I. – Mi a Floribbean?

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 01. 23. 11:00

Új sorozatunkban olyan fogalmakat pontosítunk, amelyekkel a nemzetközi konyha kedvelői éttermek étlapján, útleírásokban, interneten ugyan gyakran találkozhattak, de lehet, hogy néhány részlet ismerete jobban segítené megértésüket.

A Flori(da)-(Cari)bbean az a közép-amerikai hibridkonyha, amely Florida hagyományos ételeit karibi fűszerezéssel, trópusi gyümölcsökkel kínálja.

Valamikor a ’80-es évek miami séfek egy csoportja a tradicionális helybéli ételeket a Karib-tenger szigetvilágában (Haiti, Jamaica, Barbados, Bahamák) előszeretettel használt fűszerekkel kezdték ízesíteni. Így gyömbér, kömény, mustármag, édeskömény, fahéj, kurkuma, kakukkfű, oregano, szegfűbors, a legkülönfélébb paprikafajták mind gyakrabban kerültek az új konyha receptjeibe. A „mango-banda” – így aposztrofálják az újítókat – jókorát csavarva mindezen, szokatlan ízpárosításokkal tette különlegessé kreációikat.

Még eklektikusabb a kép Florida déli részén, ahol egy „harmadik elem” is képbe került: a bevándorlók által hozott szokások, és persze több latin-, sőt dél-amerikai ország (Kuba, Puerto Rico, Columbia, Barazília, Argentína, Dominikai Köztársaság) konyhája is megtermékenyítette a floribbean konyhát.

De vissza a miami szakácsokhoz: A fűszerek karakteresebb vonásait mézzel, vaníliával, kókusztejjel, rummal „lágyítják”, s a karibi szokásokhoz képest kevesebb olajjal illetve sütéssel készült ételeket kínálnak. Természetesen elmaradhatatlan kellék a trópusi gyümölcs: a mango (innen a nevük), a papaya, a yamgyökér, a karambola, a lime és a többiek.

Akármennyire sikeres is a floribbean konyha, ismertsége még távolról sem éri el az ugyancsak sok konyha szokásait, ételeit ötvöző creol és cajun konyháét – de erről majd később.

Kapcsolódó cikkeink