Háladásra esik az éves pulykafogyasztás harmada az USÁ-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 27. 11:25

Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadás Napja (Thanksgiving Day) a Karácsony mellett az egyik legnagyobb családi ünnep, amelynek ünnepi főfogása a pulykasült 1621 óta. A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete az USA és a Hálaadás a pulykafogyasztás szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: az észak-amerikai ország éves pulykafogyasztásának 1/3-a a holnapi naphoz kapcsolódik. Habár hazánkban tradicionálisan nem kapcsolódik ünnephez a pulykahús fogyasztása, a magyarok szeretik a pulykát: Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykahús fogyasztó nemzete, évente kb. 5,5 kg pulykahúst eszünk.

Halaadasi pulyka 7

A pulykahús töretlen népszerűségnek örvend az USA-ban, ahol komoly kulturális és történelmi gyökerei vannak a pulykahús fogyasztásának, különösen a hálaadási naphoz kapcsolódóan. Az első amerikai bevándorlókat zord körülmények fogadták, amelyet csak az indiánok segítségével tudtak átvészelni: hálájuk jeléül ünnepséget szerveztek. „Az első, három napig tartó Hálaadás Napi ünnepet 1621 novemberében tartották. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy ennek helye a virginiai Jamestown volt, míg mások a Massachusetts államban lévő Plymouthot valószínűsítik. Mivel a területen gyakori volt a vadpulyka és a telepesek által meghívott indiánok hoztak magukkal néhányat, a pulyka lett az ünnepi asztal dísze.” – mondja dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense.

Az évszázados hagyományt 1939-ben Franklin Roosevelt elnök iktatatta elnöki dekrétumba, amely révén az ünnep hivatalosan is november negyedik csütörtökére esik az USA-ban. A pulyka mindig is az esemény középpontjában állt: míg kezdetekben a vadpulyka vadászata, addig napjainkban a (házi) pulyka elkészítése jelenti az ünnep fénypontját. A kis híján az USA szimbólumává vált pulyka minden évben a Fehér Ház kertjébe is eljut: 1947-ben Truman elnök volt az első amerikai elnök, aki az USA Pulykaszövetségétől az ünnep alkalmából pulykát kapott, és J. F. Kennedy elnök adott először kegyelmet az ünnepi pulykának. Azóta minden, az elnöknek ajándékozott pulyka elnöki kegyelemben részesül ezen a napon.

A Magyar Pulykaszövetség az USA-beli ünnephez időzítve a holnapi napon szakmai konferenciát szervez, ezzel is felhívva a figyelmet a pulykahús fogyasztás jelentőségére, mert „habár itthon a pulykahúsnak nincsenek olyan mély történelmi hagyományai, mint az USA-ban, fontos felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére” – hangsúlyozza Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Antal Emese, dietetikus, szociológus szerint „a pulykahús előnye, hogy zsírszegény, húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulykahús jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét”. A holnapi ünnep és szakmai konferencia alkalmából a Magyar Pulykaszövetség felkérésére Kiripolszki István mesterszakács egyedi pulykamenü receptet állított össze mindazon pulykahús fogyasztóknak, akik az amerikai ünneptől függetlenül szeretnének finomat és egészséget enni.

A hálaadási menü megtekinthető itt:

Kapcsolódó cikkeink