Hagyományos különleges termékként jegyeztetné a kürtőskalácsot az FM
A kürtőskalács, mint „hagyományos különleges termék” uniós bejegyeztetése érdekében lép fel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.
A bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz. Erről szakmai párbeszéd zajlik – írta a minisztérium.
A közlemény szerint az elnevezés uniós bejegyzése érdekében benyújtott kérelem elbírálásának van egy nemzeti szakasza, ezt követően pedig egy kéthónapos uniós szakasza.
Az FM korábban tájékoztatott, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről idén januárban. Ezen kívül a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, amely egyedülálló hagyományos előállítási módjában és kiemelkedő jelentőségű történetét és a mai fogyasztó ízlést tekintve.
Egy héttel ezelőtt Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa ugyanakkor szintén arról beszélt, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mindennapi túróink
A túró egy igazi jó barát. Süthetünk belőle pogácsát, tölthetünk…
Tovább olvasom >Jön a 3. Kürtőskalács Vigalom
Lola, Bátyai Évi és Völgyesi Gabi az elsők között kóstolhatták…
Tovább olvasom >Tavaszi zsongás: Újra Kürtőskalács Vigalom a Holnemvolt Várban
Két év kihagyás után május 13-15. között ismét megnyitja kapuit…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >