Hagyományőrzés felsőfokon – a Karcagi Birkafőző Fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 24. 12:52

A birkáé volt a főszerep június 24-25-én a Nagykunság fővárosában Karcagon, ahol idén rendezték meg tizenharmadik alkalommal a helyi birkafőző fesztivált, amely az évek során az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai eseményévé vált. A fesztiválon a szervezők szerint ugyanis két nap alatt átlagosan mintegy 10-15 ezer ember fordul meg az ország minden részéből, sőt külföldről is.

Dobos László, Karcag polgármestere szerint a juhtartás Karcagon és környékén nagy hagyományokra tekint vissza. Ebből is származik a fesztivál megrendezésének ötlete, hiszen a helybeli nagy családi összejöveteleken még mind a mai napig a birkapörkölt számít az egyik fő fogásnak. A birkából való pörköltfőzés hagyománya ily módon évszázadokra tekint vissza, és nem véletlen, hogy a szóban forgó étel – azaz a kunsági birkapörkölt – bekerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

A mostani versenyre mintegy 170 csapat nevezett, ami azt jelentette, hogy legalább 300 edényben főtt egyszerre a birkapörkölt, kinek-kinek saját ízlése szerint. A versenyre nemcsak Magyarországról, hanem a szomszédos országokból is érkeztek nevezések. Így jöttek versenyzők a Felvidékről, a Délvidékről és Erdélyből is, emellett a helyieken kívül az ország minden sarkából, még Sopronból is.

Magyarországon most valamivel több mint 800 ezer anyajuh van. Ezt a mennyiséget a szakemberek szerint növelni lehetne, mivel az ország adottságai jók a juhtenyésztésre. Ennek feltételeit a Nemzeti Vidékstratégia keretében kidolgozandó ágazati stratégiák tartalmazzák majd, így a juhtenyésztésre vonatkozót is.

Kapcsolódó cikkeink