Gyuricza Csaba az MVH új elnöke

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 02. 11:30

Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának eddigi dékánja lesz az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) új elnöke – erősítette meg az agrárszektor.hu-nak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrárgazdasági csúcshivatal élére csaknem hat hónap után kerül elnök, mivel az MVH előző vezetője még tavaly szeptember 10-én mondott le.

Gyuricza.Csaba
(Forrás: agrarszektor.hu)

Gyuricza Csaba március 1-től tölti be az MVH elnöki tisztét – közölte az agrárszektor.hu-val Fazekas Sándor, de a kinevezéssel kapcsolatban további részleteket nem kívánt közölni.

Az évi több százmilliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatást kifizető MVH-nak csaknem fél éve nem volt elnöke, mivel Palkovics Péter előző elnök tavaly szeptember 10-vel mondott le . Az agrárszektor.hu korábbi információi szerint az új elnök kinevezését az elmúlt hónapokban elsősorban az hátráltatta, hogy Fazekas Sándor és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az utódlás kérdésében nem tudott egyezségre jutni. A Miniszterelnökség azért vált érintetté az MVH-val kapcsolatos ügyekben, mert tavaly az agrár-vidékfejlesztést átvette az agrártárcától, így 2015-2020 között több mint 1200 milliárd forintnyi uniós és hazai forrás felhasználásáért vált felelőssé.

Az MVH-t az utóbbi időszakban Kentési Sándor általános elnökhelyettes irányította, akit 2014. szeptember 23-tól neveztek ki. A hivatal másik elnökhelyettesi posztja betöltetlen maradt.

Az új elnöknek legfontosabb első feladatként szakértők szerint azt kell biztosítania, hogy zökkenőmentesek legyenek az idei agrár- és vidékfejlesztési támogatási igénylések. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) korábbi közlése szerint az úgynevezett egységes elektronikus támogatási kérelmek benyújtási időszaka egy hónap múlva, április elsején kezdődik meg. A támogatási rendszer az idéntől jelentősen megváltozik a korábbiakhoz képest, mivel az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) – a tavalyi átmeneti időszak után – mostantól válik élessé. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink