Gyümölcsözőnek bizonyult a kínai (Guangxi) – Magyar Befektetési és Együttműködési Konferencia

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 12. 11:12

2014. június 12-én Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Kereskedelmi Osztálya és a Guangxi Nemzetközi Kiállítási Iroda, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara valamint a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) és a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) támogatásával került megrendezésre a Kínai (Guangxi) – Magyar Befektetési és Együttműködési Konferencia Budapesten, a Hotel Hélia Konferenciatermében.

chinachamA ChinaCham HITA, a VOSZ, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Kormányzati Szervei, kínai városi ipari parkok és vállalatok mintegy 150 fővel képviseltették magukat a konferencián. Berényi János, a Nemzetközi Külgazdasági Hivatal elnöke, Wang Hongliang, a Kínai Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, és a Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány kormányának alelnöke, Zhang Xiaoqin mondtak beszédeket.

Zhang Xiaoqin alelnök beszédében kiemelte Guangxi 5 nagy befektetési előnyét, elmondta, hogy szeretné, hogy Guangxi aktívan együttműködjön a két ország vezetői által elért konszenzus végrehajtásában, és hogy erősítsék a kétoldalú kereskedelmet, valamint növeljék a kereskedelmi bevételeket. Továbbá kifejezte reményét, hogy mindkét oldal a kereskedelmi kapcsolatok erősítésén dolgozik majd, növelik a kölcsönös befektetések mértékét, mindkét fél számára előnyös helyzetet teremtve ezáltal. A találkozón a Guangxi Kereskedelmi Osztály, a Guangxi Nemzetközi Kiállítási Iroda, CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai együttműködési Övezet, valamint a 11. Kínai-ASEAN világkiállítás kerültek bemutatásra.

Az elmúlt években Guangxi egyre közelebbi együttműködést folytatott több EU-s országgal, így Magyarországgal is. 2013-ban Guangxi és az EU 1,76 millió dolláros kereskedelmet folytatott. Magyarország Guangxi fontos közép-kelet európai kereskedelmi partnere, Guangxi erőforrásai, ipari szerkezete és piaci struktúrája igen kedvező, az együttműködésben nagy lehetőségek és jó kilátások rejlenek. A jövőbeli sikeres együttműködés érdekében Guangxi reméli, hogy Magyarország növelni fogja a Guangxival folytatott kereskedelem mértékét, a kölcsönös befektetéseket, és aktívan részt vesz a Guangxiban épülő ipari park fejlesztésében, ezáltal erősítve a szolgáltatóipari és az infrastruktúraépítési együttműködést.

Ez a találkozó aktívan elősegíti a két ország vezetői által elért megállapodások végrehajtását, a kínai-magyar kereskedelmi együttműködés fejlődését, ugyanakkor fontos része a Guangxi „Kínai-közép-kelet-európai Kereskedelmi és Befektetési Év” programjának is. Ez a találkozó az első, amit Guangxi Európában rendez. A rendezvény széles körű kereskedelmi platformot biztosít a magyar és guangxi üzletembereknek, vállalkozóknak, ezáltal teljesen új szintre emeli a Guangxi és Magyarország közötti együttműködést.

Hogy még tovább erősítsék a két fél együttműködését, a Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Kereskedelmi Osztálya, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egy kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá.

Kapcsolódó cikkeink