Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 06. 11:10

Júniusban, éves szinten, 6,4 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban, májusban a bővülés 1,1 százalék volt – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) kedden.

Praga

A szezonális és munkanap hatásoktól megtisztított havi szintű növekedés júniusban 2,5 százalékot tett ki. A 6,4 százalékos éves szintű adat szintén meg van tisztítva a szezonális és naptári hatásoktól, e nélkül a növekedés 8,2 százalékos volt.

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének májusi mérséklődését a piaci elemzők annak tudják be, hogy a válság korábbi időszakában felgyülemlett keresleti igény már ki van elégítve, s a növekedés stabilizálódik. Ilyen szempontból a júniusi jóval magasabb növekedés bizonyos meglepetés, bár az elemzők pozitív eredményt vártak.

Nagy forgalomnövekedés volt az autóeladás és az autójavítás területén. A megtisztított adatok éves szinten 11,7 százalékos, havi szinten pedig 6 százalékos növekedést mutatnak.

Júniusban a legnagyobb mértékben a számítógépes technika eladása növekedett: az üzletek forgalma éves szinten 29,1 százalékkal, internetes oldalaké pedig 20,9 százalékkal emelkedett.

A kultúrára, sportra, szabadidőre szánt kiadások júniusban 11,5 százalékkal nőttek, a háztartási berendezések eladása pedig 5 százalékkal emelkedett.  (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink