Gyorsulhat az új élelmiszerek uniós engedélyeztetése
A három éves procedúra egy évesre rövidülhet, öt évig csak az eredeti kérelmező forgalmazhatja majd az árut.
A jelenlegi gyakorlat szerint az új élelmiszerek bevizsgálását valamelyik tagállam hatóságai végzik el, majd eredményeiket véleményezésre megküldik a többi tagállamnak is. A mostani javaslat értelmében a kérelmeket a bizottságnak kell majd benyújtani, kedvező elbírálás esetén a bizottság tesz majd javaslatot a tagállamoknak az új élelmiszer engedélyezésére. Az „egy ajtó – egy kulcs” megközelítés az új élelmiszerek mellett az adalékanyagokra, az élelmiszerenzimekre és az ízesítőanyagokra is vonatkozik majd, vagyis a kérelmező egyetlen engedélyezési eljárással az összetevő valamennyi lehetséges felhasználási módjára zöld utat kaphat.
Ennél is egyszerűbb lesz a valamely harmadik országban hagyományosnak minősülő termékek behozatala az uniós piacra. Ilyen esetben az illető országnak kell majd elküldenie a bizottságnak annak igazolását, hogy területén az élelmiszert biztonsággal fogyasztják. A bizottság az igazolást az élelmiszer-biztonsági hatóság és a tagállamok felé is továbbítja, és ha senki nem emel kifogást, akkor öt hónap elteltével már meg is jelenhet a termék az EU piacán.
A bizottság reményei szerint az új előírások ösztönzőleg hatnak majd az élelmiszer-ipari innovációra. Ezt hivatott biztosítani az a rendelkezés is, amely szerint öt évig csak az eredeti kérelmezőnek lesz joga az új termék forgalmazására. Erre az időszakra a kérelmezők által benyújtott dokumentumokra szigorú adatvédelmi rendelkezéseket alkalmaznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >A piaci egyensúly biztosítására törekszik majd az új fogyasztóvédelmi hatóság
A január 1-jén felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH)…
Tovább olvasom >