Gyorsulhat az új élelmiszerek uniós engedélyeztetése
A három éves procedúra egy évesre rövidülhet, öt évig csak az eredeti kérelmező forgalmazhatja majd az árut.
A jelenlegi gyakorlat szerint az új élelmiszerek bevizsgálását valamelyik tagállam hatóságai végzik el, majd eredményeiket véleményezésre megküldik a többi tagállamnak is. A mostani javaslat értelmében a kérelmeket a bizottságnak kell majd benyújtani, kedvező elbírálás esetén a bizottság tesz majd javaslatot a tagállamoknak az új élelmiszer engedélyezésére. Az „egy ajtó – egy kulcs” megközelítés az új élelmiszerek mellett az adalékanyagokra, az élelmiszerenzimekre és az ízesítőanyagokra is vonatkozik majd, vagyis a kérelmező egyetlen engedélyezési eljárással az összetevő valamennyi lehetséges felhasználási módjára zöld utat kaphat.
Ennél is egyszerűbb lesz a valamely harmadik országban hagyományosnak minősülő termékek behozatala az uniós piacra. Ilyen esetben az illető országnak kell majd elküldenie a bizottságnak annak igazolását, hogy területén az élelmiszert biztonsággal fogyasztják. A bizottság az igazolást az élelmiszer-biztonsági hatóság és a tagállamok felé is továbbítja, és ha senki nem emel kifogást, akkor öt hónap elteltével már meg is jelenhet a termék az EU piacán.
A bizottság reményei szerint az új előírások ösztönzőleg hatnak majd az élelmiszer-ipari innovációra. Ezt hivatott biztosítani az a rendelkezés is, amely szerint öt évig csak az eredeti kérelmezőnek lesz joga az új termék forgalmazására. Erre az időszakra a kérelmezők által benyújtott dokumentumokra szigorú adatvédelmi rendelkezéseket alkalmaznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >77 ezer forint: ennyit terveznek idén költeni a magyarok karácsonyi ajándékra
Szeretteinkkel szívesebben találkozunk személyesen karácsonykor, az ajándékokat viszont egyre gyakrabban…
Tovább olvasom >A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >