Gyorsulhat az új élelmiszerek uniós engedélyeztetése
A három éves procedúra egy évesre rövidülhet, öt évig csak az eredeti kérelmező forgalmazhatja majd az árut.
A jelenlegi gyakorlat szerint az új élelmiszerek bevizsgálását valamelyik tagállam hatóságai végzik el, majd eredményeiket véleményezésre megküldik a többi tagállamnak is. A mostani javaslat értelmében a kérelmeket a bizottságnak kell majd benyújtani, kedvező elbírálás esetén a bizottság tesz majd javaslatot a tagállamoknak az új élelmiszer engedélyezésére. Az „egy ajtó – egy kulcs” megközelítés az új élelmiszerek mellett az adalékanyagokra, az élelmiszerenzimekre és az ízesítőanyagokra is vonatkozik majd, vagyis a kérelmező egyetlen engedélyezési eljárással az összetevő valamennyi lehetséges felhasználási módjára zöld utat kaphat.
Ennél is egyszerűbb lesz a valamely harmadik országban hagyományosnak minősülő termékek behozatala az uniós piacra. Ilyen esetben az illető országnak kell majd elküldenie a bizottságnak annak igazolását, hogy területén az élelmiszert biztonsággal fogyasztják. A bizottság az igazolást az élelmiszer-biztonsági hatóság és a tagállamok felé is továbbítja, és ha senki nem emel kifogást, akkor öt hónap elteltével már meg is jelenhet a termék az EU piacán.
A bizottság reményei szerint az új előírások ösztönzőleg hatnak majd az élelmiszer-ipari innovációra. Ezt hivatott biztosítani az a rendelkezés is, amely szerint öt évig csak az eredeti kérelmezőnek lesz joga az új termék forgalmazására. Erre az időszakra a kérelmezők által benyújtott dokumentumokra szigorú adatvédelmi rendelkezéseket alkalmaznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >