Győri: az önkéntességben mutatkozik meg az elnökség szellemisége

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 27. 08:00

Kevés dolog fejezi ki olyan jól a magyar elnökség szellemiségét, mint az önkéntesség – hangsúlyozta Győri Enikő a külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkára a Femmes d’Europe szervezet brüsszeli gáláján május 25-én. Az eseményen az államtitkár mellett Schmitt Pál köztársasági elnök felesége Makray Katalin is részt vett.

A Femmes d’Europe (Európai Nők) politikától független jótékonysági szervezet, amely 35 évvel ezelőtti megalakulása óta a nők és gyermekek – mint a szociális kirekesztettség és a szegényég által leginkább érintett két társadalmi réteg – megsegítéséért dolgozik. Projektjeit önkéntesek által jótékonysági eseményeken gyűjtött adományokból finanszírozza. Az 1100 tagot számláló szervezet minden elnökség alatt rendez egy olyan jótékonysági programot, ahol a soros elnököt adó ország kultúrájának egy-egy szeletét mutatják be. A brüsszeli gálán a Roby Lakatos Ensemble nevű formáció szolgáltatta a zenét és hat magyar származású, Belgiumban élő képzőművész – Horváth Gedeon, Horváth Pál, Jékey Christina, Száraz Marika, Timár Nicolas és Zichy Géza – közös kiállítását is megtekinthették a vendégek.

A nagylelkűség az erő jele

Az esemény fő témája ezúttal az önkéntesség volt, minthogy 2011-et az Európai Unió is az önkéntességnek szenteli. Győri Enikő ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy éppen ez a tematikus év esik egybe a magyar elnökségi periódussal. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon rendkívül népszerű az önkéntesség „az emberek 40 százaléka vesz részt rendszeresen ilyen tevékenységekben”. Hangsúlyozta: az elnökségi jelmondat – „Erős, ember központú Európa” – arra utal, hogy Magyarország az EU Tanácsának soros elnökeként választ kíván találni a kontinens legégetőbb gazdasági és politikai problémáira. Ugyanakkor az elnökségi mottó azt is szimbolizálja, hogy „a nagylelkűség az erő jele, nem pedig a gyengeségé” – tette hozzá Győri Enikő.

Visszaemlékezett, hogy 2010 szeptemberében történt államtitkári kinevezése után legelőször éppen a Femmes d’Europe kérte fel, hogy legyen egyik rendezvényének védnöke. Örömmel élt a megtiszteltetéssel, hiszen „az Önkéntesség Európai Évében követendő jó gyakorlatként lehet és kell bemutatni azt a tevékenységet, amelyet Önök ellenszolgáltatás nélkül végeznek sok-sok rászoruló gyermek és felnőtt érdekében” – mondta Győri.

A rendezvényen Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin is részt vett. Makray kiemelte: ő is szívesen fogadta el a „szeretet és jóság szellemiségével tevékenykedő csoport” meghívását. A köztársasági elnök felesége méltatta, hogy a számtalan fontos elnökségi esemény mellett a jótékonyság is kiemelt szerepet kap.

Az elnökség eredményei

A magyar elnökség a nemek közötti egyenjogúság témakörét kiemelt prioritásként kezeli. Ennek első eredményeként a Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) március 7-én elfogadta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről szóló paktum 2020-ig tartó megújítását. A demográfiai miniszterek április 1-i gödöllői találkozóján pedig a trióelnökség (Spanyolország, Belgium, Magyarország) és Lengyelország közös nyilatkozatot fogadott el a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének a népesség alakulására gyakorolt hatásáról. A magyar elnökség céljai közé tartozik még a tárgyalások folytatása a szülési szabadság meghosszabbításával kapcsolatos irányelvről, illetve „a várandós, gyermekágyas vagy szoptató munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről” szóló irányelv felülvizsgálatáról is, amelyről az EPSCO júniusi ülésére jelentés készül.

(eu2011.hu)

Kapcsolódó cikkeink