Gyönge belső kereslet és száguldó export javítja a külkereskedelmi mérleget

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 10. 13:12

A KSH keddi közlése szerint a külkereskedelmi mérleg 831,1 millió eurós (225 milliárd forint) márciusi többlete egy hajszálnyival tovább javította a februári 831,0 milliós rekordot.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az MTI-vel azt közölte: mind a külkereskedelmi többlet, mind a kivitel értéke történelmi csúcsot ért el márciusban. Az adatok részben a belső kereslet továbbra is fennálló hiányát, részben a továbbra is erőteljes külső keresletet tükrözi.

Az első negyedévben 2,063 milliárd euró többletet ért el a külkereskedelem, szemben az előző évi 1,457 milliárddal, ami 606 millió euró javulást jelent, a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása a vártnál is erősebb lehetett az első negyedévben. Suppan Gergely szerint a külkereskedelmi mérleg éves összehasonlítású javulása a következő hónapokban is folytatódhat, az év második felében azonban a javulás ütemének lassulására számít, a belső kereslet lassú élénkülése miatt. Idén és jövőre a külkereskedelem – és így a folyó fizetési mérleg – többlete meghaladhatja az eddigi várakozásokat.


A következő években a fogyasztás lassú élénkülése sem rontja a mérleget az autóipari termelés felfutásának köszönhetően. A külkereskedelem jelentős többlete erős támaszt ad a forintnak, így nemzetközi hangulatromlás esetén sem számítunk lényeges forintgyengülésre – vélekedett Suppan Gergely.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy márciusra 735 millió eurós többletet várt. Mint mondta, februárhoz képest általában március nagyobb többletet szokott mutatni, most a februári egyszeri tételek miatt mégis csökkenést valószínűsített. Szerinte a februári adatot torzította, hogy alacsonyabb volt a gázimport. Eddig 5,9 milliárd eurós éves külkereskedelmi többletet várt Árokszállási Zoltán, de – mint mondta – az első negyedéves adatok alapján ez meghaladhatja a 6 milliárd eurót is. Az Erste Bank elemzője szerint is látható, hogy a belső kereslet még nem talált magára – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink