Gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Óvodásoknak és iskolásoknak indít programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az élelmiszerpazarlás megelőzésére – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.
Zsigó Róbert a programban részt vevő IX. kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában felidézte, 2016-ban indult a Nébih Maradék nélkül! című programja, amely a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzésére koncentrál.
Ezt a programot terjesztik ki most az óvodás és általános iskolás korosztályra, mert úgy vélik, hogy a tudatos vásárlással, a helyes konyhatechnológiával és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek a legkönnyebben gyerekkorban sajátíthatók el – mondta az államtitkár.
Közölte: a kisebb gyerekeknek Ételt csak okosan! címmel mesés, játékos formában tartanak foglalkozásokat az élelmiszerbiztonságról, a tudatos vásárlásról és a biztonságos ételkészítésről. A nagyobbaknak Maradék nélkül! címmel egy tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel otthon csökkenthetik az élelmiszerpazarlást.
A gyerekek az így megszerzett tudást továbbadhatják a szülőknek, így az szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé – fogalmazott Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy újra szeretnék megteremteni az élelmiszerek „erkölcsi elismerését” is.
A programról további információ a http://maradeknelkul.hu/oldalon érhető el. A honlapon olvasható tájékoztatás szerint Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, és egy átlagos magyar család 50 ezer forint értékű, feleslegesen megvett élelmiszert dob ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához
A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban…
Tovább olvasom >A Tesco élelmiszermentő hősei 73%-kal csökkentették a vállalat élelmiszer-hulladékát
A Tesco nemrég publikált, kilencedik élelmiszerhulladék-jelentésében a vállalat a működésében…
Tovább olvasom >Magyar élelmiszerkövető fejlesztést mutatnak be
Egy magyar fejlesztés forradalmasíthatja az élelmiszerek nyomon követését. A SeaCon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Neubauer Katalin: az árrésstop és a plázastop nem a kiskereskedelem érdekeit szolgálja
A kormány meghosszabbította az árrésstopot és szigorította a plázastop szabályait,…
Tovább olvasom >Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Elkötelezett a kormány a hazai feldolgozóüzemek támogatása mellett
Újabb támogatói döntések születettek az élelmiszeriparban: a feldolgozó üzemek komplex…
Tovább olvasom >