Gyengülnek a valuták

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 10. 09:18

2015 eleje rendkívüli eseményekkel indult a pénzpiacokon. Először is a svájci jegybank váratlan húzással eltörölte az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöböt, így hatalmas frankerősödés indult meg a devizapiacokon. A svájci frank szabadon engedése mellett növelték a látra szóló negatív betéti kamat mértékét a korábbi -0,25 százalékról -0,75 százalékra. Ezután Európa az EKB-ra koncentrált, amit a piac már igen régóta várt: indul az európai QE, azaz a pénznyomtatás. Kiterjesztik az eszközvásárlási programjukat, ami így már államkötvényeket is tartalmazni fog. 60 milliárd eurós havi keret jön, ami legalább 2016 szeptemberéig fennmaradhat. Ezután a görögök tették fel az i-re a pontot: a Sziriza párt vezette új görög kormány örömmel fogadja az eurómilliárdokat, de a hitelek visszafizetésében már nincs olyan nagy lelkesedés.

A fenti események heves piaci reakciókat váltottak ki, az euró mellett többek között a dollárral és a forinttal szemben is korábban még soha nem látott mértékben erősödött a svájci frank. Mi lesz veled, euró? – teszik fel sokan a kérdést.

Ukrajnában újfent „éleződik” a helyzet: több tízezer katona áll egymással szemben, mozgósításokról szólnak a hírek, miközben Oroszországot leminősítették, az ukránok meg pénzért kalapoznak. Az USA fegyvert akar szállítani, az EU szokás szerint nem tudja, mit csináljon, Putyin igen: ő küldi a harcosokat.

A korábban már általunk is megírt energia- és geopolitikai erőfitogtatás egyre erősödik. A Szaúd-Arábia vezette OPEC gyakorlatilag lefelezte az olaj árát az USA nagy örömére, így próbálva térdre kényszeríteni az orosz medvét, gyanítjuk, nem fog menni. Az oroszok eközben a BRIC-országoknak már nem dollárban, hanem aranyban adják az olajat. Ez már az új hidegháború. Mi lesz veled, dollár? – teszik fel sokan a kérdést.

Itthon közben szép csendesen állami kézbe kerül a bankrendszer. A nagyobbakat megveszik, a kicsik csődbe mennek, a maradék túlél valahogy.

A devizahiteleseket március végére megmentik, a rossz hitelekre létrehozzák a „rossz” bankot. Kérdés, mit kezd az állam a sok megszerzett ingatlannal. A fő kérdés pedig az, hogy –mi lesz veled, forint?

Kapcsolódó cikkeink