Gyengén alakult a kiskereskedelem forgalma szeptemberben az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 08. 11:10

A vártnál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben szeptemberben az előző hónaphoz képest, miután Németország, a régió legnagyobb gazdasága alulteljesítő volt, illetve a fogyasztók visszafogták a nem élelmiszerjellegű termékekre fordított kiadásaikat.

 

A német kiskereskedelem húzta vissza az eurózónát

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkent, éves szinten viszont 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben.

Elemzők éves összehasonlításban 1,5 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

Az Európai Unió egészében havi szinten 0,2 százalékkal esett vissza, éves összevetésben azonban 3,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben.

Augusztusban havi összevetésben az euróövezetben 1,0 százalékkal, az unióban pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest 1,5 százalékos, illetve 2,2 százalékos növekedést mértek.

Havi összehasonlításban az euróövezetben 1,1 százalékkal, az unióban pedig 1,0 százalékkal bővült a benzinkutak forgalma szeptemberben. A nem élelmiszerjellegű termékek kategóriájában, amely nem tartalmazza az üzemanyagokat, a forgalom másfél százalékkal esett az euróövezetben, az unióban pedig 1,3 százalékkal. Az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruk forgalma az eurózónában 0,7 százalékkal, az EU-ban pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg az internetes és a postai megrendeléses vásárlások volumene 1,4 százalékkal, illetve 1,0 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben az internetes és a postai megrendeléses vásárlások volumene nőtt, az euróövezetben 8,8 százalékkal, az unióban pedig 9,9 százalékkal. Az unió egészében a benzinkutak forgalma 4,8 százalékkal, míg az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 0,8 százalékkal nőtt. Az eurózónában a benzinkutak forgalma 4,4 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké pedig 0,5 százalékkal nőtt.
Az uniós tagállamok közül havi szinten Észtországban (7,1 százalék), Szlovákiában (2,9 százalék) és Luxemburgban (2,3 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben. A legnagyobb mértékű csökkenést Németországban (2,5 százalék), Finnországban (1,9 százalék) és Hollandiában (1,2 százalék) mérték.

Éves összevetésben Szlovéniában (17,1 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, majd Észtország (16,8 százalék) és Málta (15,0 százalék) következik. Csökkenést mértek Németországban (1,1 százalék), Ausztriában (0,3 százalék) és Spanyolországban (0,1 százalék).
Magyarországon havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 5,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben az Eurostat adatai szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink