Gyengélkedik a forint

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 18. 09:59

Ahogy szoktuk mondani, ebben a világban két ember van gondban: az egyik, akinek nincs pénze, a másik, akinek van!

Április végének híre az volt, hogy az MNB – folytatva a pénzügyi függetlenségért vívott szabadságharcot – rekordmélységűre, 2,5 százalékra csökkentette az alapkamatot, ahogy azt korábbi elemzésünkben már előre is jeleztük…

A hazai gazdaságpolitikai vezetőket nem nagyon zavarta a forint gyengélkedése, így nagy esély van arra, hogy az MNB további alapkamatot csökkent. Sőt! A gazdaságpolitika nyilvánvaló eszköze az alacsony banki kamat, hiszen így olcsóbb a hitelfelvétel, valamint ezzel is igyekeznek ösztönözni, hogy a gazdasági szereplők, illetve magánszemélyek ne a kevésbé vonzó bankbetétben tartsák a pénzeiket. Ezek hatása pedig együttesen azt eredményezi, hogy a tőke a gazdaság növekedésébe tud áramlani. Az export támogatása és a külföldi beruházások hazai növelése pedig az alacsony alapkamat miatti gyengébb forinttal érhető el könnyebben.

Eközben beindult az oroszbarát gőzhenger és az ukrán hadsereg. Az ukrán válság eszkalálódása továbbra sem használt a rendre harmatos teljesítményt produkáló forintocskának. A jelen időszak nagy kérdései, hogy Brüsszelben zárják-e el a pénzcsapot vagy Moszkvában a gázcsapot?

A tengerentúlon a Fed a vártnak megfelelően csökkentette a kötvényvásárlás havi keretösszegét 45 milliárd dollárra, de az amcsik arcáról nem fagyott le a mosoly. Sőt, kirobbanó gazdasági hírek láttak napvilágot. Az amerikai munkaerő-piaci jelentés sokkal kedvezőbb lett, mint amire az okos elemzők számítottak. Mivel az eltelt két esztendő legjobb adatát publikálták az új munkahelyek tekintetében, és a munkanélküliségi ráta is a válság előtti szintre süllyedt, mindenki annak örült, hogy berobbant az amcsi fogyasztás, amely a gazdaság egyik motorja.

A nemesfémek és ásványi anyagok árfolyamai az elfoglalt-visszafoglalt ukrán rendőrőrsök mennyiségének megfelelően ingadoztak, és a polgárháború alakulásának megfelelően ingadoznak is a közeljövőben.

A nagyjából 2 százalékos betétikamat-szint ugyanakkor jelentős fejtörést okoz a forintbetét-tulajdonosoknak. Könnyen belátható, hogy reálértékben ez nem hoz gyarapodást. Az alacsony hozamok és a magas kockázatok miatt napjainkban is érdemes a befektetőknek minden szempontból diverzifikált portfóliót építeni!

Kapcsolódó cikkeink